Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ очаква поредна година на бавен, но стабилен растеж на световната икономика

Глобалната икономика е изправена пред още една година на бавен, но стабилен растеж, като доброто представяне на САЩ тласка световното производство през насрещните ветрове, предизвикани от продължаващата висока инфлация, слабото търсене в Китай и Европа и последиците от две регионални войни, съобщи във вторник Международният валутен фонд.

В своя "пролетен" доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира нарастване на глобалния БВП с 3,2% през тази и през следващата година, запазвайки темпа на експанзия то 2023 г.. Прогнозата на МВФ за 2024 г. беше преразгледана нагоре с 0,1 процентни пункта от предишната оценка, направена през януари, като слабата възходяща ревизия се дължи до голяма степен на значителна възходяща ревизия на икономическата перспектива на САЩ.

"Ние смятаме, че глобалната икономика остава доста устойчива", отбеляза пред репортери главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша, добавяйки, че много държави успяха да се противопоставят на мрачните прогнози за рецесия, които бяха направени, след като централните банки повишиха лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. 


Много държави също така показват по-малко "белези" от коронавирусната пандемия и кризите, свързани с разходите за живот, връщайки се към нивата на производство отпреди Covid-19 по-бързо от прогнозираното по-рано, се казва още в доклада на МВФ, цитиран от Ройтерс.

Пиер-Оливие Гуринша отбеляза, че инфлацията спада, но напредъкът по отношение на връщането й към целевите нива на централните банки се забави през последните месеци, като в същото време той посочи, че последните данни в САЩ показват стабилно търсене.

"Общата траектория все още остава такава, при която очакваме инфлацията да спадне през годината и да постави Федералния резерв в позиция, в която ще може да започне да намалява лихвените проценти, но може би не толкова бързо, колкото очакваха пазарите", посочи той пред Ройтерс.

В новата си прогноза МВФ очаква БВП на САЩ за 2024 г. да нарасне с 2,7% в сравнение с януарската оценка за повишение с 2,1%, като възходяща ревизия се дължи на по-силните от очакваното трудова заетост и потребителски разходи в края на 2023 г. и през 2024 г. Фондът обаче очаква забавеният ефект от по-строгите парична и фискална политика на Фед да доведе до отслабване на растеж на САЩ до 1,9% през 2025 г., но при януарска оценка за още по-сериозно забавяне до 1,7%.

Пролетни прогнози на МВФ и промяната им спрямо докладите от януари 2024 г. и октомври 2023 г.


Оповестени днес последни макроикoномически прогнози на МВФ показват големи различия по отношение на останалите големи икономики, включително в еврозоната, където прогнозата за растежа на БВП през 2024 г. беше преразгледана надолу до 0,8% от 0,9% през януари, главно поради слабите потребителски настроения в Германия и Франция.

Прогнозата за растежа на БВП на Великобритания за 2024 г. също беше преразгледана надолу с 0,1 процентни пункта до 0,5%, тъй като страната се бори с високи лихвени проценти и упорито висока инфлация.

В същото време МВФ остави непроменена прогнозата си за забавяне на икономическия растеж на Китай през 2024 г. до 4,6% от 5,2% през 2023 г., с по-нататъшно забавяне до 4,1% за 2025 г. Фондът обаче предупреди, че липсата на всеобхватен пакет за преструктуриране на проблемния имотен сектор в страната може да удължи спад във вътрешното търсене и да влоши перспективите пред Китай. Подобна ситуация може също така да засили дефлационния натиск в китайската икономика, което да доведе до скок в евтиния износ на промишлени стоки, което пък може да предизвика търговски ответни действия от други страни - сценарий, за който министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди по време на пътуване до Китай по-рано този месец.

МВФ препоръча на Китай да ускори отпадането на нежизнеспособни предприемачи и да насърчи приключването на незавършените жилищни проекти, като същевременно подкрепя уязвимите домакинства, за да помогне за възстановяване на потребителското търсене.

Базираният във Вашингтон глобален кредитори обаче отбеляза и за наличието на позитивни сигнали в някои други големи страни с нововъзникващи пазари, като повиши прогнозата си за растеж на икономиката на Бразилия през 2024 г. с 0,5 пункта до 2,2% и увеличи прогнозата за икономическия растеж на Индия с 0,3 процентни пункта до 6,8%.

В една от най-големите изненади прогнозата на МВФ за икономическия растеж на Русия за 2024 г. беше увеличена рязко до 3,2% от 2,6% през януари. Фондът приписва увеличението отчасти на продължаващите силни приходи от износ на петрол на фона на по-високите глобални цени на черното злато въпреки западния механизъм за ограничаване на цените, както и на силните държавни разходи и инвестиции, свързани с военното производство, заедно с по-високите потребителски разходи в ограничения трудов пазар в страната. МВФ също така  повиши прогнозата за растеж на БВП на Русия за 2025 г. до 1,8% от 1,1% през януари.

Фондът посочи, че растежът на Украйна, който е силно зависим от икономическата помощ от Запада, се очаква да се забави до 3,2% през 2024 г. и да се ускори до 6,5% през 2025 г.

Въпреки че първоначалните скокове на цените на зърнените храни, петрола и други стоки след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. бяха преодолени, разширяването на конфликта може да доведе до тяхното засилване, предупреди още МВФ.

По отношение на военни конфликт в Близкия изток, прекъсванията на търговията и по-високите разходи за корабните товарни превози, избягващи атаките на хутите в Червено море, са в "умерен мащаб", каза Гуринша, но добави: "Ние сме загрижени за потенциална ескалация". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени