Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард: ЕЦБ е на път да понижи лихвите скоро

Кристин Лагард говори на пресконференцията след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ остава по пътя да намали лихвените ставки в близко бъдеще. 

"Банката скоро ще намали лихвите, ако няма големи изненади", посочи тя пред телевизия CNBC  в кулоарите на започващата прелетна среща на МВФ и Световната банка. 

Лагард каза, че ЕЦБ ще следи цените на петрола "много внимателно" на фона на засилените страхове от разширяване на конфликта в Близкия изток. Въпреки това, след безпрецедентната въздушна атака на Иран срещу Израел през уикенда, тя каза, че реакцията на цената на петрола е била "сравнително умерена".

Във вторник петролът поевтинява предпазливо за втора поредна сесия на търговия, като към 17.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,6% към 89,55 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,36% към 85 долара за барел.

Нейните коментари идват само дни, след като ЕЦБ даде най-ясната си индикация до момента, че може да започне да намалява лихвените проценти по време на заседанието си през юни.

"Наблюдаваме дезинфлационен процес, който се движи според нашите очаквания", отбеляза Лагард пред CNBC.

"Ние просто трябва да изградим малко повече доверие в този дезинфлационен процес, но ако той се движи според нашите очаквания, ако нямаме голям шок в развитието, се насочваме към момента, в който трябва да смекчим рестриктивната парична политика. Както казах, при липса на развитие на допълнителни шокове, ще е време за смекчаване на рестриктивната парична политика в разумно кратък срок", добави шефът на ЕЦБ.

Миналият четвъртък ЕЦБ запази лихвените си ставки на рекордни високи нива на пето предно заседание, но сигнализира, че охлаждането на инфлацията означава, че банката може скоро да започне да ги намалява.

В замяна на предишния език, ЕЦБ каза, че "би било подходящо" да намали своята лихва по депозитите от рекордното ниво от 4%, ако основният ценови натиск и въздействието на предишните повишения на лихвените проценти повишат увереността, че инфлацията се понижава обратно към целта от 2% "по устойчив начин"".

Попитана дали намаляването на лихвите през юни може да бъде последвано от последващи понижения, Лагард отговори:

"Бях изключително ясна по този въпрос и умишлено казах, че не се ангажираме предварително с какъвто и да е курс на лихвите. Има огромна несигурност... Трябва да сме внимателни към тези развития, трябва да разгледаме данните, трябва да направим заключения от тези данни".

Лагард отказа да коментира, когато беше попитана дали изглеждат разумни очакванията на финансовите пазари за общо три намаления на лихвените проценти от ЕЦБ до края на годината.

Запитана за увереността на централната банка, че инфлацията ще продължава да спада на фона на нарастващите цени на суровините, особено ако цените на петрола скочат с оглед на геополитическото напрежение, Лагард отговори:

"Всички цени на суровините оказват влияние и ние трябва да бъдем изключително внимателни към тези движения. Ясно е, че това има пряко и бързо въздействие върху енергията и храната".

По-рано във вторник Оли Рен от ЕЦБ каза, че перспективите за намаляване на лихвените проценти през юни зависят от спада на инфлацията, както се очакваше, отбелязвайки, че най-големите рискове за паричната политика на ЕЦБ произтичат от напрежението между Иран и Израел и продължаващата руска война в Украйна.

"С наближаването на лятото можем да започнем да намаляваме ограничителното ниво в паричната ни политика, при условие, че инфлацията продължи да спада според прогнозите", каза Рен, който е и управител на Финландската централна банка.

"Най-големите рискове произтичат от геополитиката - както от влошаващата се ситуация в Украйна, така и от възможната ескалация на конфликта в Близкия изток с всичките му разклонения", добави той. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени