Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Предстои много работа преди мирната конференция за Украйна в Швейцария

Лин Цзян, говорител на китайското МВнР.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай обяви днес, че "много работа" трябва да бъде свършена преди провеждането на мирната конференция за Украйна в Швейцария, след като германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Пекин се е съгласил да подкрепи срещата, предаде АФП.

"Доколкото разбираме, съответната среща все още е в подготовка и има много работа, която да бъде свършена", заяви Лин Цзян, говорител на китайското МВнР.

Швейцарското правителство обяви миналата седмица, че ще домакинства мирна конференция за Украйна на високо равнище в средата на юни, но уточни, че Русия няма да присъства.

И след разговори между Шолц и президента Си Цзинпин в Пекин във вторник германският канцлер заяви, че с китайския лидер са се споразумели да "координират интензивно и позитивно" провеждането на конференцията.

Но днес Китай обяви, че Си "подкрепя провеждането на своевременна международна мирна конференция, която да бъде призната от Русия и Украйна, с равнопоставено участие на всички страни".

"Китай вярва, че всеки конфликт трябва в крайна сметка да бъде разрешен посредством дипломатически канали и политически преговори", заяви Лин.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени