Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 1%, след като конфликтът Израел-Иран изглежда към момента "замразен"

Петролът поевтинява предпазливо за трета поредна сесия на търговия, тъй като пазарните участници определят конфликтът между Израел и Иран като "замразен" към този момент, омаловажвайки риска от по-мащабна война между Тел Авив и Техеран, която би нарушила доставките на важната енергийна суровина.

В същото време сякаш започва отново да се акцентира върху рисковете, свързани с перспективите пред петролното търсенето на фона на несигурната икономическа картина във водещия в света вносител на петрол в лицето на Китай и очакваното отлагане във времето на първото понижаване на лихвите в САЩ.

Към 16.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,06% към 89 долара за барел, като за кратко дори поевтиняха към 88,54 долара за пръв път от 20-ри април насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI спадат с 0,98% към 84,50 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Икономиката на Китай нарасна повече от очакваното през първото тримесечие, посочват оповестените вчера официални статистически данни, няколко индикатора - най-вече за продажбите на дребно и индустриалното производство - показаха забавяне на икономическата активност през март.

Късно снощи пък председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл каза, че "през настоящата година досега липсва по-нататъшен напредък за връщане на инфлацията към целевото ниво от 2%". Той също така посочи, че рестриктивната политика (на високо лихви) вероятно ще остане в сила, докато инфлационните тенденции не достигнат устойчиво 2%.

През последните дни световното внимание беше насочено към евентуалния отговор на Израел на иранския въздушен удар от уикенда, но израелските официални лица все още не са стигнали до конкретно споразумение дали и как да реагират на иранската атака.

Според анализатори обаче, ако в скоро време има експанзия на напрежението, петролът може да поскъпне към ключовата психологическа бариера от 100 долара за барел.

Ако има по-мащабен директен военен конфликт межди Израел и Иран, който наруши транспорта от най-големите износители в Близкия изток през Ормузкия пролив, това може да провокира още по-силен ценови ръст на петрола над 100 долара за барел с оглед на факта, че през него преминават около 21 милиона барела на ден, или една пета от световното дневно потребление на петрол.

Най-лошият сценарий за петролните доставки би бил опитът на Иран да наруши трафика на танкери през Ормузкия пролив, което може да доведе до скок на цените на петрола дори към 120-130 долара за барел, прогнозират от консултантската компания Lipow Oil Associates.

"Всяка една потенциална атака срещу съоръжения за производство или износ на петрол в Иран би повишила цената на Брент до $100 за барел, а евентуално затваряне на Ормузкия пролив ще доведе до цени в диапазона от 120 до 130 долара за барел", посочи пред CNBC Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates.

Ескалация на конфликта пък, включваща САЩ, може да доведе до скок на петрола и до 140 долара за барел, според френската банка Societe Generale, която повиши прогнозата си за цената на петрол Брент с 10 долара за барел, за да отрази продължаващата надбавка за геополитически риск.

Въпреки че предупреждават, че цените на петрола могат да скочат доста над 100 долара за барел в случай на голяма ескалация, инвестиционните банки не считат такава една ескалация като основен сценарий за техните прогнози.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна