Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис де Гиндос: ЕЦБ сигнализира кристално ясно за намаляването на лихвите през юни

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка даде кристално ясно да се разбере, че лихвените проценти могат да бъдат намалени през юни, но също така остава твърдо на позицията, че следващите политически мерки предстои да бъдат решени и все още са неясни, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица ЕЦБ постави на масата намаление на лихвените проценти през юни и прекара последната седмица в укрепване на тези насоки, въпреки растящите цени на петрола, по-слабото евро и засилващите се очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще забави във времето собствените си намаления на лихвените проценти.

"Мисля, че бяхме кристално ясни - ако нещата продължат, както се развиваха напоследък, през юни ще сме готови да разхлаби ограниченията в на нашата парична политика", посочи Де Гиндос по време на парламентарно изслушване в Брюксел.

Луис де Гиндос повтори най-новите насоки на ЕЦБ - че инфлацията от 2,4% през март ще се движи близо до сегашното си ниво през следващите месеци, но ще се върне обратно към целевото ниво от 2 на сто през следващата година.

Финансовите пазари в момента залагат на намаление на депозитната лихва с общо 75 базисни пункта от настоящото ѝ рекордно ниво от 4% до края на 2024 г., но Де Гиндос отказа да посочи, където вероятно ще стигнат лихвените ставки, въпреки че някои от останалите членове на ЕЦБ вече предложиха идеята за следващо понижение на лихвите през юли.

"Бих казал, че има известни рискове. Развитието на заплатите, производителността, разходите за труд на единица продукция, маржовете на печалбата и геополитическите рискове са много трудни за вземане под внимание и да имаме предвид, когато разработваме нашите позиции за бъдещата парична политика", каза Де Гиндос. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна