Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Morgan Stanley: Статутът на долара като доминираща резервна валута вероятно ще се запази

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статутът на американския долар като доминиращата резервна валута вероятно ще се запази отчасти, защото дори най-обсъжданата алтернатива в лицето на китайският юан не е надежден претендент, се посочва в доклад на банката Morgan Stanley, публикуван в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

Съперничеството с Китай, войната на Русия в Украйна, споровете във Вашингтон за тавана на дълга на САЩ и нарастващите нива на дълга поставиха през последните години "под лупа" статута на долара като доминираща валута в света.

В нов доклад на Morgan Stanely, изследващ статута на долара като резервна валута, банката заяви, че не очаква доминирането на щатската валута да се промени в скоро време, отбелязвайки, че влиянието на долара в глобалната икономика в редица икономически и финансови измерители остава силно.

Притесненията относно фискалните перспективи на САЩ и постоянното използване на икономически санкции от страна на Вашингтон може да мотивират някои страни да търсят алтернативи на долара, но това е трудна задача, отбеляза американската банка.

"Най-обсъжданият конкурент е Китай и ние наистина очакваме, макар и скромна, малко по-глобална роля за китайския юан. Но смятаме, че "триизмерното предизвикателство" в Китай по отношение на дълг, дефлацията и демографията, ще ограничи международната привлекателност на юана", се посочва в доклада на MS, като се оценява, че валутните резерви в юани трябва да нараснат до само 5% през 2030 г. от настоящите 2,3%.

Morgan Stanley обаче отбеляза, че би трябвало да се очакват периоди на слабост на щатския долар, като наближаващите президентски избори в САЩ могат да тестват статута му на резервна валута.

Глобалните валутни резерви надхвърлят 12 трилиона долара, световната търговия е около 35 трилиона долара, а трансграничното банково кредитиране надхвърля 38 трилиона долара. Така че дори малки промени в процентно изражение могат да доведат до големи номинални промени", се посочва в доклада на MS.

"Очакваме само умерен и постепенен спад в международното използване на щатския долар, като се има предвид нарастването на многополярността и продължаващите ниски разходи за диверсификация за мениджърите на резерви", се казва още в анализа.

По отношение на ценовото въздействие, "истинска загуба на господството на щатския долар би довела до по-високи лихвени проценти и до по-слаба валута", се посочва в доклада.

Morgan Stanley също така предвижда по-голямо засилване на долара в краткосрочен план. Относително високата инфлация в САЩ през последните месеци и устойчивата американка икономика накараха участниците на финансовите пазари да парират очакванията си за скорошно намаляване на лихвените проценти (вече по-вероятно през септември, а не през юни?). Това, както и повишеното напрежение в Близкия изток, доведе до поскъпване на щатски долара в последно време.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени