Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски шпиони са взели на мушка нидерландски технологии

Снимка: Ройтерс

Китайски шпиони са взели на мушка Нидерландия в сферата на полупроводниците, аерокосмическата и морска индустрия в опит да засилят китайските въоръжени сили. Това посочва нидерландската разузнавателна служба MIVD в годишния си доклад, който е публикуван днес, предаде Ройтерс.

Като част от продължаващата тенденция на китайски политически шпионаж срещу Нидерландия и съюзниците ѝ Китай инвестира сериозно в събирането на западни знания и технически способности, отбелязва агенцията.

"Китай иска да бъде независим от западни знания и технологии и иска да изгради армия, която може да се сравни с всяка друга", се казва в доклада на MIVD.

"За тази цел се нуждае от модерна технология, каквато все не притежава напълно. Опитва се да ги получи от чужбина, използвайки законни средства като изследвания и инвестиции, но и посредством своите разузнавателни агенции".

Нидерландските разузнавателни агенции за първи път публично приписаха кибершпионаж на Китай през февруари, когато заявиха, че подкрепяни от държавата кибершпиони са получили миналата година до нидерландски военни мрежи.

Миналата година Нидерландия се присъедини към усилията на САЩ да не допускат до Китай определена технология за чипове, ограничавайки износа им. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна