Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилроа дьо Гало повтори, че ЕЦБ вероятно ще понижи лихвите през юни

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите на следващото си заседание през юни, повтори управителят на централната банка на Франция и член на УС на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало.

"С изключение на голяма изненада, трябва да намалим лихвите. Ние сме все по-уверени относно пътя на дезинфлацията в еврозоната", посочи Вилроа дьо Гало в интервю за CNBC.

Попитан дали банката е пропуснала възможност да разхлаби паричната си политика още на заседанието си през април, Вилроа дьо Гало отговори: "Април принадлежи на миналото. Имахме интензивна и открита дискусия за икономическата ситуация"

"Сега има много голям консенсус, че е време да се застраховаме повече или по-малко срещу това, което бих нарекъл втори риск. Първият риск е да се действа твърде рано и да се остави инфлацията отново да тръгне нагоре и това би било опасност. Но вторият риск би бил да изостанем и да платим твърде високи разходи по отношение на икономическата активност и заетостта", посочи членът на ЕЦБ.

Той добави, че след това очаквано понижение на лихвените проценти през юни, ЕЦБ ще следи данните за инфлацията по отношение на бъдещата си парична политика.

Според него Европа се нуждае от повече трансгранични сливания на банки

"Трябва да имаме още повече трансгранични сливания на банки и, освен това, по-задълбочен Банкова съюз", каза той пред CNBC.

В последно време редица представители на ЕЦБ, включително нейния управител Кристин Лагард, сигнализираха, че предстои първо понижение на лихвените ставки на заседанието през юни, като и самата централна банка даде ясен сигнал за подобен ход след края на заседанието си по-рано този месец.

По-рано днес и вицепрезидентът на ЕЦБ Лиус де Гиндос посочи, че централна банка е дала "кристално ясно" да се разбере, че лихвените проценти могат да бъдат намалени през юни.

За някои членове на банката обаче най-голямата заплаха за намаляване на лихвените проценти през юни е ескалацията на геополитическото напрежение.

В сряда Роберт Холцман от ЕЦБ посочи последиците за цените на енергията на фона на напрежението между Иран и Израел като единствения най-важен фактор по отношение на борбата на Европа за укротяване на инфлацията. Той добави, че рязкото покачване на цените на петрола, например, би представлявало "голям, голям шок".

Коментарите на Холцман бяха повторение на мнението на Оли Рен от ЕЦБ ден по-рано, когато управителят на Финландската централна банка каза, че вероятността от намаляване на лихвените проценти през юни зависи от очаквания спад на инфлацията, отбелязвайки, че най-големите рискове за паричната политика произтичат от напрежението между Иран и Израел и войната Русия-Украйна.

В сряда пък шефът на Бундесбанк и член на ЕЦБ Йоахим Нагел каза, че намаляването на лихвените проценти през юни изглежда все по-вероятно, но предупреди, че някои части от постъпващите данни за инфлацията все още изглеждат по-високи от желаното.

"Говорейки за срещата през юни, мисля, че вероятността да видим намаление на лихвените проценти през юни се увеличава, но все още има някои уговорки. Основната инфлация (бе цени на храни и енергия) е все още висока, инфлацията при услугите е висока. За срещата през юни ще разполагаме с нашите нови прогнози и ако има потвърждение, че инфлацията наистина намалява и ще постигнем нашата цел през 2025 г. (за инфлация от 2%), както казах, вероятността става по-висока за съкращаване на лихвите през юни", отбеляза Нагел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени