Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските власти повишават леко прогнозата за икономическия растеж до 0,3%

Германското правителство ще повиши прогнозата си за икономически растеж през тази година до 0,3% от предишната прогноза за експанзия с 0,2%, заяви неназован източник пред агенция Ройтерс.

Според същия източник, през 2025 г. правителството очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,0%.

В същото време се очаква инфлацията в Германия да спадне по-бързо от досега очакваното, като тази година ще отслабен до 2,4%. Според предишни прогнози правителството, инфлацията се очакваше да достигне 2,8% през 2024 г.

Това е част от проекта за "пролетните прогнози" на правителството, които министърът на икономиката Роберт Хабек трябва да представи следващата сряда.

Министерството на икономиката отказа коментар на цитираните от Ройтерс показатели.

Водещата европейска икономика беше най-слабо представящата сред останалите големи икономики в ЕС, тъй като високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и рекордно високите лихвени проценти се отразиха доста негативно.

Въпреки че инфлацията и цените на енергията се очаква да се понижат тази година, прогнозите са икономическия растеж са той да остане слаб.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд намали прогнозите си за БВП на Германия с 0,3% както за 2024 г., така и за 2025 г., очаквайки икономически растеж от едва 0,2% тази година и ускоряване до 1,3% през следващата година.

Вчера пък Бундесбанк посочи в последния си икономически месечен доклад, че Германия вероятно ще отбележи слаб растеж през първото тримесечие на 2024 г., избягвайки по този начин очакванията и на самата централна банка за "техническа рецесия" в края на миналата и началото на настоящата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна