Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще поиска и от "УниКредит" да намали бизнеса си в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка се подготвя да нареди на италианската банка "УниКредит" (UniCredit) да намали бизнеса си с Русия, тъй като ЕЦБ упражнява натиск, целящ да ограничи европейските финансови връзки с Москва, съобщиха за Ройтерс два неназовани източника, запознати с въпроса.

Изискванията към втората по големина европейска банка по отношение на руския ѝ бизнес биха били подобни на тези, което ЕЦБ е поставила и на австрийската "Райфайзенбанк" (Raiffeisen Bank International или RBI) - най-голямата западна банка, активна в Руся, посочиха още източниците на агенцията.

От ЕЦБ и UniCredit отказаха да коментират информацията на Ройтерс.

В четвъртък RBI заяви, че ЕЦБ ще поиска от нея да намали кредитния си бизнес в Русия, както и плащанията в рамките на определен срок.

След месеци на дискусии, ЕЦБ е готова да изпрати и на UniCredit правно обвързваща заповед, посочиха източниците на агенцията, което би представлявало съществено засилване на натиска за съкращаване на бизнеса в Русия. Това е предпоследната стъпка, преди ЕЦБ да може да наложи санкции, като глоби, посочва Ройтерс.

Официално предупреждение на ЕЦБ към 'УниКредит" би предложило на втората по големина банка в Италия последна възможност да предотврати такава процедура по принудително изпълнение от страна на банковия надзор, която процедура може да доведе до санкции, посочи друг източник, запознат със ситуацията.

Въпреки отправените от ЕЦБ предупреждения, двата големи кредитора - RBI и UniCredit продължават да правят бизнес в Русия, привличайки внимание и от страна на властите в Съединените щати, казаха пред Ройтерс лица, запознати с въпроса.

И двете банки са в Русия след разпадането на Съветския съюз преди повече от три десетилетия.

Две години след пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна европейските регулатори засилват натиска върху кредиторите, тъй като конфликтът не показва признаци на отслабване. Западните държави затягат санкциите срещу Русия, а индустриално развитите страни от групата Г-7 сега проучват начини да използват замразените руски суверенни активи, за да помогнат за финансирането на Украйна.

В съвестно днешно външните министри на Г-7 посочиха:

"Както беше поискано от лидерите, ние ще продължим нашата работа и ще актуализираме преди срещата на върха на Г-7 в Пулия (Италия) през юни всички възможни пътища и осъществими варианти, чрез които блокираните руски суверенни активи могат да бъдат използвани за подкрепа на Украйна".

Министрите също така казаха, че ще затегнат прилагането на горната граница на цената на русия петрол от 60 долара за барел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени