Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След двете починали от коклюш бебета – МЗ проверява имунизациите

Чуй новината! Чуй новината:

Министърът на здравеопазването Галя Кондева обяви, че ведомството ѝ е изпратило писма към Районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи.

Тази спешна мярка бе предприета, след като днес бяха потвърдени два смъртни случая на бебета от Кюстендил от коклюш.

Починалите деца са били на възраст под имунизационната. Коклюшът, или познат у нас като магарешка кашлица, е силно заразно инфекциозно заболяване, което е напълно предотвратимо с ваксинация, която пък е задължителна у нас. 

"МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще анализират данните от личните лекари. Още вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", допълни Кондева на пресконференция в Министерския съвет. 

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев настоя, че двете бебета, починали от коклюш, са били лекувани, само че твърде късно е била потърсена медицинска помощ. 

"Имало е при едното, първото, два пъти отказ за хоспитализация, което е предложено от Спешна помощ и едва вече при влошаването се стига до приемане, след това и от Специалната кардиологична болница. Сега наличието на тези два смъртни случая за мен е донякъде съвпадение, тъй като става въпрос и за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно". 

По думите му това, което се случва, не може да се нарече изненада.

"То не е изненада, защото от началото на 2023 г. в Европа започна едно покачване на заболеваемостта от коклюш в много страни, което не просто продължи, но и се ускори през 2024 г.", обясни той и се аргументира с данни:  

В Чехия отчитат най-големия ръст от коклюш от 60-те години на миналия век насам, като до момента там са регистрирани над 6300 случая. В Испания случаите са 8200 само от началото на тази година. В Нидерландия са 3600, като случаите на коклюш при кърмачетата са 300. Гърция отчита засега само 82 случая.

"Най-засегнати са децата от 10 до 19 години, но има и много бебета под една година – те са между 3% и 8%", посочи още доц. Кунчев. 

Той допълни обаче, че у нас най-много регистрирани случаи има при деца от 10 до 14 години.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени