Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран опроверга информации за предстояща доставка на руски изтребители

Руски изтребител Су-35.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирански длъжностни лица опровергаха медийни съобщения за предстояща доставка на нови руски изтребители Су-35 за Иран, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според информационния сайт "Фарару" съобщенията в иранските медии, че страната ще получи самолетите от последно поколение през следващите няколко дни, са неверни. Медията се позовава на информационната агенция СНН, която е близка до иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Самата агенция опроверга съобщението на страницата си в "Телеграм" след допитване до Министерството на отбраната.

Миналата година Министерството на отбраната на Иран обяви, че страната е придобила от Русия бойни хеликоптери Ми-28Н и самолети Як-130 в допълнение към изтребителите Су-35. 

Според "Фарару" обаче самолетите не са били доставени поради протести от страна на заклетия враг на Иран - Израел, и някои арабски държави в Персийския залив. По неофициални данни сделката е трябвало да включва общо 24 нови изтребителя.

След провала на ядреното споразумение от Виена през 2015 г., което имаше за цел да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие, и последвалото продължаване на западните санкции, Иран активизира отношенията си с Москва. 

Твърди се, че Иран подкрепя Русия с военна логистика във войната срещу Украйна. По-специално Западът обвинява Иран, че доставя на Русия т.нар. дронове камикадзе. Техеран отрича това.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна