Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийна турбуленция в Пазарджишко: Силното течение сякаш отвя надеждата за промяна

На последните избори за европейски парламент ГЕРБ бе първа политическа сила в Пазарджик, събирайки над 27% от вота на избирателите. Тогава ДПС показа завиден резултат, с малко над 25 на сто, а БСП зае третата позиция с 23 процента.

В област Пазарджик ГЕРБ-СДС запази първото място и на последните парламентарни избори през 2023-а, като коалицията тогава получи малко под 30 процента. Близък резултат с ДПС получиха от ПП-ДБ - 17,79% срещу 17,62 на сто за Движението за права и свободи.

"Възраждане" изпревари  БСП с почти три процента, което беше шок за местните социалисти.

Днес обаче ситуацията е по-различна, а коментарите са, че предстоящите избори за НС ще препокрият фразата: "На война като на война!"

Но какво се случи за тези девет месеца с партийните структури в Пазарджик?

"Продължаваме промяната" няма реален областен председател, тъй като досегашният Петър Кулински стана кмет. След избора му, не е ясно кой ръководи партията на промяната, а самият той отказа да коментира предстоящия парламентарен вот с мотив, че не е коректно да го прави, тъй като е кмет на всички жители на Пазарджик.

В региона няма и "Да, България", след като досегашният областен председател Николай Янев напусна партията, местната структура на Христо Иванов стои необновена. "Зелените" също няма да са  част от ДБ и ще се явят самостоятелно. Тук обаче шансът за депутат е минимален.

В Пазарджик се счупи и "Възраждане" – преди дни областният председател и общински съветник Десислава Георгиева напусна партията на Костадин Костадинов.

В този разпад местното БСП вижда шанс да върне част от избирателите си, които Костадин Костадинов откъсна на предишния парламентарен вот. 

Слабо е и представителството на ИТН. На последните избори хората на Слави Трифонов не достигнаха 4-процентовата бариера в региона. Засега стабилна стои местната структура на ГЕРБ. ДПС, също са в стабилно състояние, като последните девет месеца се отразиха благоприятно на партията, а жителите на родопската част на региона продължават да виждат в лицето на Делян Пеевски човекът, който решава проблемите им.

При тази местна партийна турбуленция има разместване и на електоралните нагласи. Силното течение сякаш отвя надеждата за промяна и не малка част от хората са изправени пред дилемата – кой да подкрепят на 9-и юни.

Повечето избиратели са убедени, че предстоящите предсрочни избори са единствени изход от заплетената политическа ситуация.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна