Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка запази очаквано водещата си лихва без промяна

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската централна банка запази очаквано ключовата си заемна лихва непроменена след края на днешното заседание на фона на по-силния от очакваното растеж на втората по сила световна икономика през първото тримесечие на годината и поевтиняващата местна валута (китайския юан).

Основната лихва по едногодишните заеми (LPR), еталонната за повечето корпоративни и домакински заеми, остана на ниво от 3,45%. Народната банка на Китай понижи за последно тази водеща лихва с 0,1 пункта през август 2023 г.

5-годишният лихвен процент, референтен за ипотечните кредити на имоти, пък беше запазен на ниво от 3,95% след рекордното му понижение през февруари с 25 базисни пункта.

И двете важни лихви са на рекордно ниски нива, което показва, че Пекин продължава опитите си да стимулира икономическото възстановяване, въпреки че седмица по-рано китайската статистика отчете доста по-солиден от очакваното растеж на БВП на азиатска държава през първите три месеца.

В същото време обаче беше оповестена и серия слаби данни за март - за продажбите на дребно и индустриалното производство на фона на оставащата в сила криза в имотния сектор, продължаващите рискове от дефлация.

Междувременно новите заеми в китайската валута през март се повишиха до 3,09 трилиона юана от 1,45 трилиона през февруари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна