Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на потребителските нагласи в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителските нагласи в еврозоната се подобриха слабо през април за четвърти пореден месец до нов двегодишен връх (най-високо ниво от февруари 2022 г.), но продължават да остават под осреднените дългосрочни нива. Това показват предварителни резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през април с 0,2 пункта до -14,7 пункта, докато осреднените пазарни очаквания бяха за малко по-сериозно подобрение до -14,4 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз обаче остана на мартенското ниво от -15,2 пункта.

Поредното, макар и слабо подобрение на доверието на потребителите в еврозоната вероятно се дължи на забавящата се инфлация и на оптимизма относно очакваното понижение на лихвите от ЕЦБ в близките месеци.

Графики на индекса на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 29-и април 2024 г., когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на Стария континент през четвъртия месец на настоящата година.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна