Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три победи за българките на ЕП по шахмат

2
Белослава Кръстева (вдясно) има вече актив от 3 точки.
Снимка: European Open and Women's Individual Chess Championships

Три победи, реми и две поражения бяха резултатите на българските състезателки в четвъртия ден на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което се провежда на остров Родос. 

Отлично се представи Белослава Кръстева, която се върна на пътя на победите. След като претърпя поражение от безгрешната до момента лидерка в класирането Улвия Фаталиева от Азербайджан, вчера с белите фигури победи Тран Транг Хоанг от Унгария. С успеха Кръстева има вече 3 точки и се нарежда на 18-о място. С по 3 точки са състезателките от 14-а до 37-а позиция, като са подредени по допълнителни показатели.

Надя Тончева претърпя втора поредна загуба, като снощи отстъпи на полякинята Александра Малцевская. Капитанът на българския тим Антоанета Стефанова също отстъпи с белите фигури на Сузана Габоян (Армения). 

С черните игра Виктория Радева и завърши реми с Алесия-Михаела Чолаку от Румъния. Също с черните фигури успех постигна тийнейджърката Петя Караиванова, която се наложи над Хаяле Исгендерова от Турция. Третата победа за българския тим постигна Гергана Пейчева, която също с белите фигури се наложи над Ангелика Вълкова от Украйна, а за нея това е първи успех. Пейчева има 1,5 точки до момента и се нарежда на 144-о място.

Надя Тончева е на 75-о място с 2 точки, колкото има и Виктория Радева на 84-ата позиция и Петя Караиванова на 106-ото. Антоанета Стефанова е на 126-о място с точка и половина.

Надя Тончева (вдясно) допусна втора загуба.

Начело в класирането с пълен актив са две състезателки. Азербайджанката Улвия Фаталиева постигна четвърта победа в четвъртата си партия, надвивайки с белите фигури Мартина Викар (Полша). Също с 4 победи от четири срещи е Марта Гарсия Мартин от Испания, която днес с черните измъкна пълен актив от Наташа Бенмесба (Франция).


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна