Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ може да санкционират китайски банки, подпомагащи военните усилия на Русия

САЩ изготвят санкционен проект, който заплашва да отреже някои китайски банки от глобалната финансова система на разплащане, с което официалните американски власти се надяват да спрат търговската подкрепа на Пекин за руското военно производство, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Китай се вслуша в предупрежденията на Запада от началото на руската война в Украйна да не изпраща оръжие на Москва, но след посещението на Антъни Блинкен в Пекин миналата година китайският износ на търговски стоки, които също така имат и военна употреба, нарасна. Тъй като Китай сега е основният доставчик на електронни устройства, части за самолети, машини и металообработващи машини, американски висши служители посочват, че помощта на Пекин е позволила на Москва да възстанови своя военен индустриален капацитет.

Информацията идва точно преди посещението на държавния секретар Антъни Блинкен тази седмица в Китай, като въпросът е дали тази мощна финансова заплаха може да попречи на търговията между Китай и Русия, която позволява на Москва да възстанови военното си производство след понесените загуби в Украйна, посочва финансово издание.

Миналия петък Блинкен разкритикува китайската подкрепа за руската отбранителна индустрия, заявявайки, че Пекин е основният доставчик за войната на Москва в Украйна чрез предоставянето на критични компоненти за оръжия, отбелязва Ройтерс.

През последните седмици редица американски представители засилиха натиска върху Китай, предупреждавайки, че Вашингтон е готов да предприеме действия срещу китайски финансови институции, улесняващи търговията със стоки, които имат "двойно приложение" - както гражданско, така и военно.

Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово регулиране (китайския банков регулатор), не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар на информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Китай и Русия насърчиха все повече търговия в юани вместо в долари след войната в Украйна, усилие, което може да защити техните икономики от потенциални ескалиращи санкции на САЩ, напомня агенцията. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна