Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на бизнес активността в еврозоната

Икономическата активност в еврозоната нарасна през април до 11-месечен връх, излизайки за втори пореден месец в нива на растеж за пръв път от година насам благодарение на ускоряването на експанзията в сферата на услугите, компенсирайки задълбочаващото се свиване в промишлеността, показват предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през април до 51,4 пункта от 50,3 пункта през март и пазарни очаквания за по-слабо подобрение до 50,8 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от май 2023 г. насам, когато индексът за последно беше на позитивна територия - над важното ниво от 50,0 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

"Еврозоната започна добре второто тримесечие. Общият PMI индекс направи значителна крачка в територията на растеж, като това беше подтикнато от сектора на услугите, където активността набра още повече скорост", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


PMI индексът на активността в сферата на услугите нарасна през април до 52,9 пункта от 51,5 пункта през март и прогноза за индекс от 51,8 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от май 2023 г. и засилвайки надеждите, че този важен сектор в европейската икономика ще започне да набира възходящ импулс въпреки продължителния период на рекордно високи лихви.

Промишленото производство обаче продължи да намалява за пореден месец, като съответният PMI индекс спадна през април до 45,6 пункта от 46,1 пункта през март и прогноза за слабо повишение до 46,5 пункта, като това е най-ниското ниво от декември 2023 г. По този начин промишлената активност остава трайно в негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) от средства на 2022 г. насам.

Индексите, измерващи търсенето, също подчертават продължаващите различия в двата водеща икономически сектора. Индексът PMI на новия бизнес в сферата на услугите се повиши през април до 11-месечен връх от 52,1, но този на новите промишлени поръчки падна до 4-месечно дъно от 43,8 пункта спрямо 46,0 пункта през март.

Като цяло оптимизмът остана силен и фирмите увеличиха броя на персонала с най-бързите темпове от юни миналата година. Съставният индекс на заетостта се повиши до 51,8 от 50,9.

Последното проучване също така отбелязва леко повишаване на ценовия PMI индекс, като инфлацията нараства както за разходите за суровини, така и за средните продажни цени.

"Резултатите от последното PMI проучване са готови да тестват желанието на Европейската централна банка да намали лихвените проценти през юни. Ускорените увеличения на вложените разходи, вероятно водени не само от по-високите цени на петрола, но и, което е по-притеснително, от по-високите заплати, са причина за повод за безпокойство в ЕЦБ", каза още Сайръс де ла Рубия, като заключи, че централната банка все още има вероятност да намали лихвите през юни, но да остане предпазлива относно едни бъдещи понижения.

Проучването за бизнес активност през април  включва и предварителните резултати от проучването за двете водещи европейски икономики - Германия и Франция.

Общият PMI индекс на Германия се повиши през април до 50,5 пункта от 47,7 пункта месец по-рано и очаквания за доста по-сдържано нарастване до 48,6 пункта. Това е първото излизане на индекса на територия на растеж над важното ниво от 50,0 пункта от юни 2023 г. насам, което сигнализира за скромен темп на разширяване на бизнес дейността в частния сектор, воден от рязко възстановяване на производството в сектора на услугите (скок на съответния PMI индекс с 3,2 пункта до 53,3 пункта). Промишлената активност в Германия обаче продължава да се свива, макар и с по-бавни темпове, като съответния PMI индекс се повиши до 42,2 от 41,9 пункта през март.

Общият PMI индекс на Франция нарасна по-слаб през април до 49,9 пункта от 48,3 пункта месец по-рано, което е сигнал за известна стабилизация на бизнес активността в частния сектор на френската икономика. Индексът в сферата на услугите се повиши до 50,5 от 48,3 пункта през март, докато промишленият PMI индекс падна до тримесечно дъно от 44,9 спрямо 46,2 пункта месец по-рано. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна