Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той е навсякъде, помага на всички! Камен Недков – командирът на базата ни в Антарктида

Камен Недков
Снимка: Личен архив

Той е от онзи тип рядко срещани хора, който винаги са до теб, зад теб, помага на всеки, а и във всичко. Той е човекът, който има ключово значение и носи най-голяма отговорност за живота, работата, безопасността и функционирането на всички системи, и логистичното обезпечаване на проектите на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Той е… Камен Недков, командирът, който за пета година е на базата и знае всички правила – когато се налага кара лодка, понакога подкарва и моторната шейна.

Вечер събира всички и според очакваната метеорологична прогноза планира задачите и пътуванията по земя и море за следващия ден. Рано сутрин пък, според изненадите на времето, преценява дали планираното е възможно да се случи.

Често може да бъде видян на строителната площадка на новата лаборатория, да помага за подмяната на водоснабдителната система на базата, да ръководи акцията по товаренето и изнасянето на отпадъците за рециклиране от базата ни към българския кораб.

Затова и Камен носи радиостанцията си навсякъде и отговаря на всеки, който е в нужда и има нужда от него.

С него ни среща Марина Великова – музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, която също бе част от експедицията ни на Антарктида.

Следете поредицата "Антарктида – за природата, науката и хората" всеки вторник в предаването "Хоризонт до обед" по Българското национално радио.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна