Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски съд нареди на дъщерно дружество на "Газпром" да спре иск срещу UniCredit за 450 млн. евро

Върхове съд на Обединеното кралство
Снимка: supremecourt.uk

Върховният съд на Обединеното кралство нареди на дъщерно дружество на руския енергиен гигант "Газпром" да спре да съди италианската банка "УниКредит" (UniCredit) в Русия за прекратен газов проект, съобщава Ройтерс.

"РусХимАлианс" (RusKhimAlyans) започна вълна от съдебни дела в руските съдилища, след като инвазията на Русия в Украйна и последвалите западни санкции спряха работата по завод за втечнен природен газ (LNG) в балтийското пристанище Уст-Луга през 2022 г.

Компанията, която е 50% собственост на "Газпром", започна да съди "УниКредит" за около 450 милиона евро през август 2023 г., след като италианската банка отказа да изплати банкови гаранции, свързани с проекта, позовавайки се на наложените западни санкции.

'УниКредит" обаче заведе контрадело в Лондон, което попречи на "РусХимАлианс" да продължи делото си в Русия, на основание, че в договора на страните се казва, че ще отнесат всички спорове до арбитраж във Франция.

"РусХимАлианс" се опита да отмени това решение във Върховния съд на Обединеното кралство миналата седмица, но обжалването на компанията беше отхвърлено, обяви съдия Робърт Рийд.

"РусХимАлианс" и "УниКредит" не отговориха веднага на исканията за коментар от страна на Ройтерс.

Решението от вторник идва дни, след като преди дни Ройтерс съобщи, че Европейската централна банка е готова да нареди на "УниКредит" да ограничи бизнеса си с Русия, тъй като европейските регулатори увеличават натиска върху западните кредитори относно дейността има в Русия.

Голямата американска компания за прокси консултантски услуги Glass, Lewis & Co. също предупреди по-рано този месец, че продължаващото присъствие на "УниКредит" в Русия излага банката на рискове за нейната репутация.

Адвокатите, представляващи UniCredit, посочиха в съдебните документи за изслушването миналата седмица, че италианският кредитор е изправен пред "преки търговски последици", ако продължи делото на "РусХимАлианс" в Русия.

"Ако английският съд не може да действа, "РусХимАлианс" скоро ще получи окончателно решение по основателността на исканите около 450 милиона евро и след това ще поиска изпълнение срещу активите на "УниКредит" в Русия", каза адвокатът на UniCredit Стивън Хаусман. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна