Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската търговска камара атакува "антисубсидийната" кампания на ЕС

Китайската търговска камара към ЕС (CCCEU) атакува това, което тя определи като "нападение" от страна на органите на Европейската комисия срещу китайски доставчик на оборудване за сигурност в Нидерландия и Полша, съобщават "Файненшъл таймс" и Ройтерс.

Не се посочва името на компанията, нито държавата, в която се намира. Впоследствие ЕК може да започне разследване, ако открие достатъчно доказателства за изкривяващи пазара субсидии.

Без да разкрива самоличността на компанията, CCCEU каза, че правоприлагащите агенции, "упълномощени от Европейската комисия", са извършили обиск в офисите на фирмата в двете страни във вторник сутринта, като регулаторите са иззели ИТ оборудване и мобилни телефони на служители и са поискали достъп до данни.

"Действията на ЕС изпращат пагубно послание не само към китайските предприятия, но и към всички компании извън ЕС, които извършват бизнес в единния блока. Внезапната внезапна проверка на 23 април подкопава бизнес средата за чуждестранни компании в рамките на ЕС под прикритието на разследване за чуждестранни субсидии", посочват от Китайската търговска камара към ЕС, цитирани от Ройтерс.

В свое изявление ЕК пък посочи, че "има индикации, че проверяваната компания може да е получила чуждестранни субсидии, които биха могли да изкривят вътрешния пазар съгласно Регламента за чуждестранните субсидии".

ЕС провежда многобройни антисубсидийни разследвания на китайския износ, тъй като нарастват опасенията за свръхпредлагане в Китай и потенциален ценови дъмпинг.

Регламентът на ЕС за чуждестранните субсидии позволява на ЕК от юли 2023 г. да преценява дали субсидиите позволяват на компаниите да представят прекалено изгодни оферти в търгове за обществени поръчки, за да изпреварват конкурентите в Съюза.

Оттогава започнаха четири разследвания, насочени срещу китайски компании.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна