Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск: Хибридните автомобили не са бъдещето, Tesla е твърдо за електромобилите

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отхвърли идеята, че хибридните автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия.

Мъск призна за съществуването на глобален натиск електрическите превозни средства (EV), тъй като конкурентите в автомобилната индустрия вместо това избират хибриди. Той обаче подчерта убеждението на Tesla, че електромобилите "в крайна сметка ще доминират на пазара".

Милиардерът подчерта важността на технологията за интелигентни автомобили, заявявайки, че всяко превозно средство трябва да интегрира такива функции или "никой няма да го купи". Той предположи, че след като превъзходството на подхода на Tesla стане очевидно, лицензирането на неговата технология за пълно самоуправление (FSD) ще стане от съществено значение.

Коментарите му са факт след оповестените късно снощи последни финансови резултати на Tesla, според които приходите на компанията за електромобили са спаднали през първото тримесечие на 2024 г. с 9% до 21,3 млрд. долара спрямо същия период година по-рано, докато очакванията на Уолстрийт бяха за по-скромно понижение с 4% до 22,34 млрд. долара.

През последното тримесечие нетната печалба се срина с 56% на годишна база до 1,1 млрд. долара, а печалбата на акция спадна с 53% до 0,34 долара при пазарни очаквания за понижение с 30% до 0,51 долара за акция.

"Наскоро предприехме съкращаване на разходите, за да увеличим оперативната ефективност. Ние също така оставаме ангажирани с намаляване на разходите в цялата компания, включително намаляване на COGS на превозно средство", посочиха от Tesla.

COGS за автомобилен производител включва материалните разходи за частите, които се използват за направата на автомобила, плюс разходите за труд, използвани за сглобяването на автомобила, като в същото време се изключват разходите за изпращане на автомобилите до представителствата и разходите за труд, използван за продажба на автомобила.

"В крайна сметка ние сме фокусирани върху печеливш растеж, включително чрез използване на съществуващи фабрики и производствени линии за въвеждане нови и по-достъпни продукти", посочиха още от Tesla.

Вчера Tesla Inc. информира Департамента по заетостта на Калифорния, че компанията възнамерява да освободи повече от 3000 служители в няколко завода в този щат, включително 2688 работници в основната фабрика в Остин, Тексас.

Tesla обаче обеща да ускори пускането на "по-достъпни" модели на своите електрически превозни средства, което помогна за рязко поскъпване на акциите на компанията с близо 13% на извънборсовата търговия след затварянето на Уолстрийт снощи въпреки слабите финансови резултати.

Графика на Tesla (в долари за акция)


В документ на производителя на електрически автомобили се заявява, че компанията "актуализира бъдещата гама от превозни средства, за да ускори пускането на нови модели преди по-ранно оповестената информация за начало на производство през втората половина на 2025 г.".

Tesla добави, че тази нова гама електромобили ще включват "по-достъпни" превозни средства, които могат да бъдат произведени на съществуващите производствени линии.

През януари Илън Мъск каза, че Tesla се готви да започне производството на нова по-евтина кола през следващата година, наречена Model 2 и на цена от $25 000.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна