Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Европа е смъртна, правилата на играта се промениха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европа да се изправи пред предизвикателствата на един променен свят, предупреждавайки, че "нашата Европа днес е смъртна и може да умре", предаде АФП.

"Може да умре и това зависи само от нашите избори", подчерта Макрон в ключова реч, предупреждавайки, че Европа "не е въоръжена срещу рисковете, пред които сме изправени" в един свят, в който "правилата на играта се промениха". 

"През последното десетилетие рискът е голям Европа да бъде отслабена или изтласкана", каза той в Сорбоната в своя реч, определена за президентската визия за бъдещето на Европа.

Макрон призова Европа да излезе от "стратегическото малцинство", което я остави прекалено зависима от Русия за енергийни суровини и от САЩ за сигурност.

"Приключи епохата, когато Европа купуваше своята енергия и торове от Русия, имаше производство в Китай и поверяваше сигурността си на САЩ. Правилата на играта се промениха", посочи Макрон.

Той описа руското поведение след инвазията в Украйна като "неудържимо" и посочи, че вече не е ясно докъде се простират лимитите на Москва, но и че "Русия не печели агресивната война в Украйна".

"Трябва да изградим стратегическа концепция за стабилна европейска отбрана за нас", каза Макрон, допълвайки, че Европа не може да бъде "васал" на САЩ.

Той е поискал от европейските партньори предложения през следващите месеци и добави, че Европа също се нуждае от собствени възможности в киберзащитата и киберсигурността. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна