Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърнаут – чумата на века: Симона в "Цената да си най-добрата версия на себе си"

Живеем в свят, ориентиран към победи и стремеж към съвършенство! Масово хората търсят "най-добрата версия на себе си", стремят се "да излизат от зоната си на комфорт", защото иначе нямало развитие… И някак незабележимо в този свят на постижения и съвършенство се настани понятието "бърнаут" - чумата на 21 век или "Синдром на неуспешно справяне с хроничния стрес на работното място", според определението на СЗО

Човекът в състояние на бърнаут става трескав, безпомощен, крайно изтощен, но в същото време неспособен да спре "да натиска педала", докато не рухне… Това е видимото! Бърнаут обаче не е причината за този срив. Той е последствието - от нерешени лични проблеми, неглижирани травми, изтласкани тревоги, болезнена отговорност към очаквания, които личността опитва да компенсира с изпепеляващи усилия на полето на труда!

В поредния епизод на психологическия подкаст "Двете страни на монетата" – реални истории на реални хора, който БНР излъчва съвместно с журналиста София Владимирова и психолога Ани Владимирова, ви срещаме със Симона. Тя е на 27 г., животът ѝ преминава между София, Благоевград и Ню Йорк. Едно дете в семейство с бизнес в сферата на транспортната логистика. Завършила Американски университет със специалност Бизнес администрация и Интернационален бизнес в Германия. Говори свободно английски и немски, от ученичка работи в бизнеса на родителите си. Тя е момичето - мечта! Красива, умна, образована, отговорна, амбициозна, без някога да е тласкана или притискана да бъде такава.

Защо това момиче достига до състояние на бърнаут, вместо да се радва на високия си стандарт, възможността да живее, където пожелае и свободата да взема решения с пълната подкрепа на семейството си? 

Какъв е пътят към неосъзнатото напрежение и загубата на връзка със себе си и реалността? 

Кое е разковничето на проблемите и как можем да продължим живота си пълноценно след такива преживявания? 

Вижте отговорите в епизода "Цената да си най-добрата версия на себе си":



По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна