Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка остави очаквано основната си лихва на ниво от 50%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Турция запази очаквано основния си лихвен процент на ниво от 50%, позовавайки се на голямо затягане на финансовите условия в страната след последното повишаване на лихвата с цели 500 базисни пункта през март, като отново обеща да продължи да затяга паричната си политика, ако е необходимо, за да ограничи високата инфлация.

След края на днешното заседание централната банка посочи, че затегната парична политика ще се запази, докато не се наблюдава значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация и инфлационните очаквания се доближат до прогнозирания от банката диапазон. Лихвените проценти обаче ще бъдат увеличени, ако се предвижда значително и трайно влошаване на инфлацията, предупреди централната банка.

Миналия месец банката неочаквано повиши своята едноседмична репо лихва с 500 базисни пункта, позовавайки се на влошаващата се инфлационна перспектива и обещавайки да запази строгата си парична и лихвена политика.

През март инфлацията в страната се повиши до 68,5% на годишна база (най-високо ниво от ноември 2022 г.) и се очаква да продължи да нараства още няколко месеца, преди да започне да се понижава. Това предполага, че турската основна лихва вероятно ще остане на настоящото ниво от 50% до последното тримесечие на 2024 г., когато повечето анализатори прогнозират начало на нейното понижение.

Лихвените проценти се повишиха от 8,5% през почти едногодишния цикъл на затягане на паричната политика, който цикъл обърна предишната политика на президента Реджеп Ердоган на ниски лихвени проценти и подхранван от кредитите икономически растеж, който предизвика поредица от обезценки на турската лира и доведе до скок на инфлацията през последните години.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна