Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската централна банка понижи основната си лихва до 13,5%

Украинска централна банка
Снимка: centralbanking.com

Централната банка на Украйна понижи основния си лихвен процент до 13,5% от 14,5% поради спад в действителната и прогнозирана инфлация и намалени рискове за притока на чуждестранна финансова помощ, както и за да подкрепи военновременната икономика. Това представлява понижение на лихвата за втори пореден месец, след като през март тя беше намалена с 50 базисни пункта до 14,5%.

През първото тримесечие на 2024 г. потребителската инфлация се забави повече от очакваното, тъй като меката зима доведе до по-голямо предлагане на сурови храни и намали натиска от страна на бизнес разходите.

Централната банка подобри оценката си за инфлацията през 2024 г. до 82% от предишна оценка за инфлация от 8,6% и прогнозира ръстът на цените да се върне към нивото от 5% през следващите години.

В същото време обаче банката намалила прогнозата си за растежа на БВП за 2024 г. до 3% от 3,6% поради руските въздушни удари по енергийната система на страната и блокадата по западните граници на Украйна. За 2025-2026 г. централната банка очаква ускоряване на икономическия растеж до 4,5-5%, подпомогнат до голяма степен от външната подкрепа.

Наскоро ЕС предостави на Украйна финансова транш в размер на 1,5 млрд. евро, а САЩ одобриха новия пакет от военна и финансова помощ за страната през настоящата година.

Централната банка заяви, че вижда място за допълнително облекчаване на основния си лихвен процент, след като дълго отлаганата помощ от САЩ беше най-накрая одобрена тази седмица, а  инфлацията в Украйна се каза по-ниска от първоначално прогнозираната досега през 2024 г.

През последните седмици Русия бомбардира тежко украинския енергиен сектор, насочвайки се към електроцентрали и подстанции и принуждавайки властите да въведат постоянни прекъсвания на тока в няколко региона.

"Ходът на пълномащабната руска война продължава да бъде основният риск за динамиката на инфлацията и икономическото развитие", заяви украинската централна банка след края на днешното заседание.

В изявлението се посочва, че растежът на реалния БВП през първото тримесечие е бил по-слаб от очакваното, главно поради ограничените бюджетни разходи на фона на несигурността относно чуждестранната финансова помощ, но банката не предостави конкретната стойност на икономическия растеж.

В продължение на 26 месеца пълномащабна война с Русия, Украйна успя да поддържа икономическа и финансова стабилност с помощта на милиарди долари финансова помощ от своите западни партньори.

В тази връзка централната банка каза, че Украйна може да очаква около 38 милиарда долара западна финансова помощ тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна