Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варшава иска да възстанови връзките с Берлин и Париж

Реч на Радослав Шикорски в полския парламент, 25 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полското правителство иска да възстанови връзките с Германия и Франция, които бяха обтегнати през осемте години, в които на власт във Варшава бяха десни популисти, заяви първият дипломат на Полша днес, цитиран от АФП.

Премиерът Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, превърна в приоритет връзките със съседките в ЕС след победата над националистическата партия "Право и справедливост" на вота през октомври.

"ПиС" бе въвлечена в множество спорове със западните съюзници, в частност заради препирни за върховенството на закона, често разигравайки антигерманската карта.

"Възстановяваме отношенията си в Германия. Изоставяме конфронтационната реторика и се връщаме към съдържателния диалог", заяви полският външен министър Радослав Шикорски пред депутати, очертавайки външната политика на страната.

Шикорски също така обяви "интензификация" на връзките между Полша, Германия и Франция в рамките на т.нар. Ваймарски триъгълник, формиран от трите страни през 1991 г.

Но министърът, критик на Кремъл, предупреди, че интересите на Полша и Германия не винаги са "идентични", припомняйки предишния подход на Берлин към Москва.

Той припомни и призиви за финансови компенсации от Берлин за загуби на страната му от нацистка Германия по време на Втората световна война. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна