Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на 2024 г.:

Изненадващо слабо нарастване на икономиката на САЩ с 1,6%

Икономиката на САЩ нарасна изненадващо слабо с 1,6% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период година по-рано и след солидна експанзия с 3,3% през последните три месеца на 2023 г. (слаба низходяща ревизия от 3,4%) и с 4,9%през третото тримесечие на миналата година, показват експресни данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

Това представлява забавяне на икономическия растеж за второ поредно тримесечие и най-слабата експанзия от втората половина на 2022 г., когато БВП на САЩ се сви за две поредни тримесечия.

Осредните пазарни прогнози бяха за по-добра експанзия на американската икономика с 2,5 на сто в началото на годината.

Графика на тримесечния БВП на САЩ спрямо година по-рано


По-слабото от очакваният представяне на водещата световна икономика беше в резултат на отслабване на растежа на потребителските разходи, като през първото тримесечие те се повишиха на годишна база с 2,5% след нарастване с 3,3% в края на 2023 г. главно заради понижаването на потреблението на стоки с 0,4% след ръст с 3% три месеца по-рано. Потребителските разходи за услуги пък се повишиха с 4% след нарастване с 3,4% в края на 2023 г.

Потребителските разходи за дълготрайни стоки се свиха с 2,1% след растеж с 3,2% през последното тримесечие на миналата година.

Растежът на БВП беше подкрепен от инвестициите в жилищни и нежилищни имоти (повишения съответно с 13,9% и с 2,9%), както и от разходите на държавните и местните власти, като те бяха частично компенсирани от намалението на частните инвестиции в бизнес запаси, което отне 0,35 процентни пункта от БВП на САЩ.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2023 г., забавянето на реалния БВП през първите три месеца на настоящата година отразява основно забавянето на потребителските разходи и на износа, при ускоряване на вноса. Растежът на износа се забави рязко до едва 0,9% от 5,1% три месеца по-рано, докато вносът скочи с цели 7,2% след повишение с 2,2% през предходното тримесечие. Негативната нетна търговия (по-големия внос от износа) отне 0,86 процентни пункта от БВП на САЩ, след като в края на миналата година добави 0,32 проценти пункта към икономическия растеж.

Бизнес инвестициите пък се увеличиха с 3,2% след слабо нарастване с 0,7% три месеца по-рано.

Правителствените разходи добавиха 0,21 проценти пункта към БВП, но след като добавиха 0,79 пункта три месеца по-рано.

В същото време индексът на цените на разходите за лично потребление (PCE) нарасна през първото тримесечие с цели 3,4% след повишение с 1,8% през последното тримесечие на 2023 г. Основният PCE индекс (изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 3,7% след растеж с 2% в края на миналата година. Именно тези данни се следят внимателно от Федералния резерв на САЩ като индикация за инфлацията в страната.

Това предполага, че въпреки рязкото забавяне на икономическия растеж в началото на годината, ускоряването на инфлацията няма да позволи на Федералния резерв на САЩ да започне да понижава лихвите преди септември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна