Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП подкрепи Закона за промишленост с нулеви нетни емисии

Европейският парламент одобри в четвъртък нов закон, предназначен да гарантира, че единният блок ще произвежда 40% от нуждите си от възобновяема енергия, горивни клетки и други зелени технологии в рамките на съюза и да помогне на европейската индустрия да се конкурира с тези на САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Евродепутатите гласуваха със 361 "за" срещу 121 "против" и 45 "въздържали се" в подкрепа на Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии (Net-Zero Industry Act, или NZIA).

Законопроектът е в центъра на стремежа на ЕС да гарантира, че не само е глобален лидер в намаляването на емисиите на парникови газове, но и в производството на необходимите чисти технологии, отбелязва Ройтерс.

Европа все повече разчита на Китай, за който например се прогнозира, че ще има 80% от глобалния производствен капацитет за слънчева енергия. ЕС също така има опасения, че зелените субсидии за 369 млрд. долара в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ ще примамят европейските производители да се преместят.

Единният блок си е поставил цел до 2030 г. да произвежда 40% от продуктите, от които се нуждае, за да намали емисиите на парникови газове. Те ще обхващат възобновяема енергия, ядрена енергия, термопомпи, електролизатори и други технологии за декарбонизиране, включително улавяне на въглерод.

Законодателният акт за промишленост с нулеви нетни емисии вероятно ще влезе в сила по-късно тази година, като той предлага рационализиране на издаването на разрешителни за проекти, които стимулират производството в ЕС, гарантирайки, че повечето разрешителни ще се издават в рамките на шест до девет месеца.

Публичните органи, които купуват чисти технологични продукти, ще трябва да основават избора си не само на цената, но и с 30-процентана тежест към устойчивостта и издръжливостта на офертата – степента, в която ЕС разчита на доставка от една-единствена трета държава.

Постигането на целта ще бъде особено трудно при слънчевата енергия, като се има предвид, че производителите в ЕС доставят по-малко от 3% от внедрените соларни панели в ЕС и се борят за оцеляване. Секторът на вятърната енергия в ЕС е много по-силен, въпреки че китайските компании започват да се налагат и в него, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна