Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Очаква се ЕК да предложи санкции за руския втечнен газ

Танкер за втечнен газ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се следващият пакет от санкции на Европейската комисия да предложи за пръв път ограничения за руския втечнен природен газ (LNG), включително забрана за трансбордиране в ЕС (смяна на транспортното средство по време на доставки) и мерки за три руски проекта за LNG, заяви пред Ройтерс три европейски източника.

Комисията е във финалната фаза на изглаждане на предложението си и е ангажирана в неофициални разговори с държавите членки тази седмица.

Комисията отказа коментар на информацията на Ройтерс.

ЕС обяви забрана върху вноса на руски петрол по море скоро след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., но блокът не забрани втечнения природен газ, въпреки многократните призиви от страна на балтийските държави и Полша.

Вносът на руски LNG в Европа скочи от началото на войната. Статистиката на ЕС и изчисления на Ройтерс показват, че нарастването на вноса на втечнен газ е увеличило дела на руския газ в доставките за ЕС обратно до около 15%, след като вносът по тръбопроводи от "Газпром" спадна до 8,7% от 37% при газоснабдяването на съюза.

Най-големите вносители на втечнен газ са Белгия, Франция и Испания. Трансбордирането включва преместване на LNG от един кораб на друг кораб, който след това плава към крайната си дестинация. Трансферите обикновено се извършват в пристанищните зони.

Другата мярка би наложила санкции на три руски проекта за втечнен природен газ - Arctic LNG 2, Ust Luga и Murmansk, които все още не са в експлоатация, отбелязва Ройтерс.

Подробностите по новия пакет със санкции все още се обсъждат, но един от източниците на агенцията  каза, че предложението на Комисията ще бъде финализирано до края на следващата седмица.

Източниците на Ройтерс също така казаха, че вероятно ще има повече подкрепа за санкциониране на руските LNG проекти, отколкото за забрана на трансбордирането, когато окончателното предложение бъде официално представено на държавите членки на ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна