Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Какво се случва с делата на спецправосъдието две години след закриването му – в „Следите остават“ по БНТ

На 26 април, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 гледайте предаването за разследваща журналистика на обществената телевизия „Следите остават“. Новото разследване търси отговора на въпроса – какво се случва с делата на специализирания съд и специализираната прокуратура две години след закриването на специализираното правосъдие от Народното събрание.

Това са най-тежките дела в България – срещу организирани престъпни групи, за  наркотрафик, за трафик на хора, за корупция по високите етажи на властта, за тероризъм, за престъпления срещу Републиката. Тези дела са били преразпределени в окръжните прокуратури и окръжните съдилища в цялата страна.

Оказва се, че за тези две години повече от половината спецдела, преразпределени в съдилищата в страната, са вече прекратени, включително поради изтекла давност, спрени, препращани от съд в съд, по тях са повдигнати спорове за подсъдност или са върнати в прокуратурата. При прокуратурите този процент е по-нисък – около 25% от предварителните производства на спецпрокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна