Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попарен оптимизъм в предизборната мъгла – пловдивчани искат визия за бъдещето

| Репортаж

Още преди да са завалели предизборните обещания на политиците масово пловдивчани казват, че не желаят да ги чуват. Развихрилите се сюжети с криминално-политически привкус в края на така наречената сглобка и хвърчащите обвинения за всичко случило се и неслучило се в държавата между "уж" партньорите в несъстоялата се ротация  ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отблъсква и без това разочарованите избиратели.

Дали трупащият се негативизъм ще увеличи броя на негласуващите, каквато е тенденцията през последните години не само на пловдивски терен, предстои да разберем. 

В града под тепетата някои от парламентарно представените политически сили на практика започнаха предизборните си кампании преди официалния старт. Останалите се готвят, а всички все още подреждат кандидат депутатските листи. 

На предишните парламентарни избори в града с най-висок резултат – над 31%  беше  Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България". ГЕРБ-СДС бяха втори с 27 на сто. "Възраждане" станаха трети с близо 16 процента, следвани от БСП с 7,96 процента и "Има такъв народ" с близо 5 на сто.

Че управляващите в последните повече от 10 години насочват внимание и русурси към Пловдив е факт, но е и факт, че пловдивчани стават все по-взискателни и искат всичко в града , да се случва по-експедитивно, качествено, а на държавно ниво да се работи с ясна и дългосрочна визия за бъдещето, без задкулисни договорки и безпринципни съглашателства. В нескончаемата изборна поредица обаче оптимизмът им съвсем е попарен. 

Ще има ли големи изненади в изборния ден или ще са незначителни корекциите в резултатите? Имат ли шанс новите проекти и защо са важни изборите за европейски парламент, които ще се проведат заедно с тези за родния – въпросите, които кореспондентът ни Кремена Данева зададе на пловдивчани:




По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна