Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват да използват долара

Снимка: Алами/Ройтерс

Икономически съветници на бившия президент Доналд Тръмп обмислят начини активно да спрат държавите да се откажат от използването на долара, ако той се върне в Белия дом за втори мандат. Това е опит САЩ да се противопостави на ходове сред ключови нововъзникващи пазари за намаляване на експозициите им в американската валута, според цитираните от Блумбърг лица, запознати с въпроса.

Дискусиите включват наказания за съюзници или противници, които търсят активни начини да се включат в двустранна търговия с валути, различни от долара, като обсъжданите опции включват контрол върху износа, такси за валутни манипулации и мита, посочват източниците на агенцията.

Словесната реакция срещу господството на долара в глобалната финансова система набра сила през 2022 г., когато САЩ започнаха да налагат сурови икономически санкции на Русия, която е член на Г-20. От тогава насам, на Руската централна банка, правителствени служители и около 2500 други обекти им беше ограничен достъпа до долари.

По-рано тази седмица настоящият президент Джо Байдън пък подписа закон, който му дава нови правомощия да конфискува руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна. Така наречената разпоредба REPO беше добавена към пакета за национална сигурност в помощ на Киев и други съюзници на САЩ, която беше гласувана от двете камари на Конгреса. Мярката предизвика безпокойство у много републикански законодатели, които се притесняват, че тя ще подкопае ролята на щатския долар в глобалната финансова система.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, заедно известни като страните от БРИКС (BRICS), обсъдиха на среща на върха през миналия август дедоларизацията. Тази група набира глобална тежест, след като покани тази година ключови страни производителки на петрол като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с други държави в опит за нейното разширяване. Саудитска Арабия и ОАЕ в момента обвързват своите валути с долара, напомня Блумбърг.

Икономически съветници на Тръмп и хора от неговата кампания са разговаряли за предприемане на мери срещу това конкретно усилие на БРИКС при евентуален него втори президентски мандат. От своя страна, както публично, така и в частни разговори, Тръмп често заявява, че иска доларът да остане световната резервна валута.

"Мразя, когато страните се отказват от долара", посочи Тръмп в интервю за CNBC на 11-ти март. "Не бих позволил на страните да се откажат от долара, защото когато загубим този стандарт, това ще бъде като загуба на революционна война. Това ще бъде удар за страната ни", отбеляза той.

Като президент Тръмп настояваше за принудително отслабване на долара, за да подкрепи вътрешния производствен сектор. Но към настоящия момент той лично е казвал, че не вижда предимствата на интервенция върху стойността на долара, посочва един от източниците на Блумбърг.

"С Байдън ще загубите долара като стандарт. Това ще бъде като да загубим най-голямата война, която някога сме губили", каза той, обвинявайки политиките на Джо Байдън за вредното ѝ влияние върху долара.

Тръмп предпочиташе стабилен долар, като другите страни да следват тази политика, въздържайки се от интервенции, целящи обезценяване на техните валути. Тъй като Федералният резерв се въздържа да започне да понижи лихвите, доларът в последно време поскъпва, което подтиква властите в чужбина да обмислят интервенции за подкрепа, а не за обезценяване на своите валути.

Японските и южнокорейските власти бяха сред онези, които предупредиха срещу прекомерни движения на техните обменни курсове, като официални лица в Токио подчертаха, че си запазват правото да се намесят.

По-рано тази седмица обаче електронното издание "Политико" (Politico) цитира бившия търговски съветник на Тръмп - Робърт Лайтхайзър и няколко негови политически съюзници, че ще се стремят да направят американската търговия по-конкурентоспособна чрез целенасочено отслабване на долара при нов президентски мандат на Тръмп.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна