Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка остави основната си лихва непроменена, но очаква по-висока инфлация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка запази основната си лихва непроменена на ниво от 16% на трето поредно заседание, но предупреди, че настоящата рестриктивна парична политика ще трябва да остане в сила по-дълго време, отколкото се смяташе досега, заради по-високата от очакваното инфлация.

Решението не беше изненадващо, тъй като продължаващата инфлация, подклаждана от силно потребителско търсене, което надвишава ограничения капацитет на руската икономика, както и широко разпространения недостиг на работна ръка в резултат на избягване на военна мобилизация от страна на част от мъжете в трудоспособна възраст, ще попречи на централната банка да облекчи скоро разходи по заемите.

След края на днешното заседание централната банка повиши инфлационните си очаквания до диапазона 4,3-4,8% тази година, преди инфлацията да отслабне към целевото ниво от 4% през 2025 г. С оглед на това Руската централна банка не очаква основният лихвен процент да спадна под 15% през тази година.

"Поради оставащото повишено вътрешно търсене, което изпреварва възможностите за разширяване на предлагането, инфлацията ще се върне към целта малко по-бавно, отколкото прогнозира централната банка през февруари", се казва в изявление на банката.

Междувременно централната банка заяви, че руската икономика е нараснала по-силно от очакваното през първото тримесечие на годината, което я е накарало да преразгледа във възходяща посока прогнозата си за растежа  на БВП през тази година до диапазона 2,5-3,5% от предишна оценка за експанзия с 1-2%.

"Потребителската активност остава висока на фона на значително увеличение на доходите на домакинствата и положителни потребителски нагласи. Според проучванията на компаниите инвестиционното търсене остава високо", посочи банката, но добави, че "недостигът на работна ръка продължава да натежава върху разширяването на производството на стоки и услуги, като недостигът нараства в повечето индустрии".

Централната банка на Русия повиши лихвените си проценти с цели 850 базисни пункта през втората половина на 2023 г., включително непланирано спешно повишение през август, когато руската валута поевтиня над 100 рубли за един щатски долар и Кремъл призова за по-строга парична политика. През първата половина на 2023 г. централната банка обаче намали лихвите до 7,5%, постепенно обръщайки извънредното им повишение до 20% от февруари 2022 г., когато започна руската военна инвазия в Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна