Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От екипа на Търмп с предложения за подкопаване независимостта на Фед, ако той спечели изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзници на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп изготвят предложения, които биха се опитали да подкопаят независимостта на Федералния резерв, ако той спечели изборите и се върне в Белия дом, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Малка група от съюзници на бившия президент е изготвила документ от близо 10 страници, очертаващ политическа визия за централната банка, се посочва в информацията на финансово издание.

В документа се посочва, че Тръмп трябва да бъде консултиран относно решенията за лихвените проценти и ще има ще правомощията да отстрани Джером Пауъл като председател на Фед преди края на мандата му през 2026 г.

Тръмп избра Пауъл през 2017 г. да ръководи централната банка на САЩ, но скоро след това се обърна срещу него. През февруари тази година той каза, че няма да назначи отново Пауъл и вярва, че шефът на Фед ще намали лихвените проценти, за да подпомогне евентуалното преизбиране на Джо Байдън за втори президентски мандат.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че не може да определи дали бившият президент е знаел или е одобрил направените предложения, но някои лица, близки до дискусиите, смятат, че работата по документа е получила неговата благословия.

Бившият президент е имал неофициални дискусии със съветници относно възможните кандидати, които  да ръководят Фед и е попитал сътрудниците си дали някои от тях би бил заинтересуван да поеме поста, се казва още в информацията на финансовото издание.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна