Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарната капитализация на Alphabet надхвърли 2 трлн. долара след силните финансови резултати

Акциите на компанията майка на Google - Alphabet поскъпват в началото на петъчната търговия на Уолстрийт с около 10%, което добави близо 180 млрд. долара към пазарната капитализация на технологичния гигант и тя успя да надвиши прага от 2 трлн. долара.

Поскъпването на акциите е  резултат на оповестените по-силни от очакваното финансов резултати за първото тримесечие и след като компанията обяви първото в историята си раздаване на дивидент от 20 цента на акции, както и обратно изкупване на акции на Alphabet за 70 млрд. долара.

Четвъртата най-високо оценена компания в света "флиртува" за последно с нивото на пазарна капитализация от 2 трлн. долара в рамките на деня преди повече от три години (през ноември 2021 г.), но тогава не успя да затвори търговията над него.

Графика на компанията майка на Google - Alphabet (в долари за акция)


Акциите на Microsoft пък се повишават с над 2%, след като водещата технологична компания също представи снощи доста силни финансови резултати за началото на годината.

И двете компании отчетоха добри приходи и печалби от техните облачни и други услуги благодарение на въвеждането на изкуствен интелект (ИИ или AI), което показа, че големите инвестиции в ИИ стимулират растежа. По този начин сякаш бяха разсеяни опасенията, че скъпите инвестиции в ИИ няма да се изплатят в скоро време - нещо, за което намекнаха оповестените по-рано тази седмица финансови резултати на Meta Platforms.

Солидните корпоративни отчети на Alphabet и Microsoft допринесоха за ръст на целия технологичен сектор, като индексът Nasdaq Composite започна петъчната търговия на Уолстрийт с повишение от около 1,85%.

Широкият индекс S&P500 пък нараства в началото на петъчната сесия с малко над 1%, а индексът на сините чипове DJIA - с 215 пункта или повишение с 0,56%.

Междувременно, оповестените днес данни за известното повишаване на потребителската инфлация в САЩ през март не се отразиха негативно на пазарите на акции, тъй като тези данни бяха около/малко над прогнозите.

Тези данни също така сякаш не потвърдиха вчерашните експресни оценки, показващи по-слаб икономически растеж в САЩ, но при сериозно ускоряваща се инфлация през първото тримесечие на годината, което провокира опасения за "стагфлация" (слаб растеж при висока инфлация).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени