Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кожухаров: Забраната на рекламата на хазарт е стъпка в правилната посока

Снимка: БГНЕС

В последния работен ден на 49-то Народно събрание депутатите приеха единодушно предложението на ГЕРБ и ДПС за пълна забрана в медиите на рекламата на хазарт. Тя влиза в сила три дни след обнародването на текстовете в Държавен вестник. Най-вероятно това ще стане следващата седмица.

Според психиатъра проф. Христо Кожухаров, забраната е стъпка в правилната посока, стига тя да се спазва:

„Повечето хора, които защитават рекламата на хазарт, казват как ще навлязат нелегални източници на хазарт – ами аз видях как един легален се смени от друг легален и какво рекламират няма значение. Ние сме толкова залети и то във време в което, особено младите хора, са свикнали на бърз успех, липсва им последователност, липсва трудолюбие.“


По думите на психиатъра от всякаква гледна точка рекламите на хазарт водят до много тежки последствия. Той посочи, че възрастта на зависимите пада и обхваща целия спектър:

„Щетите са толкова тежки колкото са и при най-тежките химически зависимости – хероин и кокаин. Тези хора са толкова обладани от хазарта, че жертват абсолютно всичко друго в името на играта. Разпадат се семейства, нямат интерес към нищо друго,“ посочи пред Радио Варна проф. Кожухаров.

Той обясни, че при зависимите от хазарт най-важна е играта, а не толкова печалбата.

Народните представители гласуваха и да няма игрални зали в населени места до 10 хил. жители с изключение на националните курорти и селища на 30 км от границата. Лицензираните оператори имат 3 години да се съобразят с това.

„Трудно ми е да преценя доколко хората ще ходят да играят в големите градове. Има логика игралните зали да са само на определени места,“ посочи проф. Кожухаров.

Той коментира и медийното отразяване на забраната и негативната реакция на част от медиите:

„Става видно колко свързани са особено частните телевизии, с хазарта. „Цялото кралско войнство“ застава и започва да обяснява до какви лоши неща ще се стигне“ каза проф. Кожухаров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна