Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известно лице от телевизията откри баскетболна академия в Англия

Снимка: Campio Podcast

Журналистът Ивайло Даскалов откри своя собствена баскетболна академия в Солсбъри. Проектът му „Swish Academy of Basketball” стартира преди по-малко от седмица, а интересът към него е огромен. Даскалов е познат у нас като водещ на студията и коментатор на мачовете от английската Висша лига. От години живее в Солсбъри, град съвсем близо до Саутхемптън.

„От доста години имам тази идея. Ние живеем в град, който е известен повече с туризма. Тук при нас е най-високата катедрала в Англия. Недалеч е Стоунхендж, която е друга световноизвестна туристическа дестинация. Не сме известни толкова със спорт, имаме 2-3 известни спортисти, които тръгват оттук. Покрай сина ми възобнових идеята, тъй като той наскоро спря с футбола. Беше стигнал много прилично ниво. В един момент ме помоли да го тренирам на баскетбол и ми подсказа, че можем да помогнем на младите хора да спортуват. Така че той е основната причина да се опитаме по някакъв начин да помогнем на младите таланти. Ние започнахме преди по-малко от седмица и вече имам повече от 30 родители, които влязоха в контакт с мен. Онзи ден ми се обади една майка, плачейки по телефона и ми каза: „Хайде, де, човек, толкова време чакаме нещо подобно“. Интересът е много сериозен. Влизаме в партньорство с училището, в което завърши моят син“, каза Даскалов в интервю за „Спорт и музика“.

„Основната ни мисия е да направим така, че младите хора да спортуват. В Англия има страшно много инвестиции в областта на спорта, но ги има също така лошите и порочни неща на улицата. Ако успеем да произведем качествен футболист, това вече ще бъде бонус за нас.

Преди няколко седмици разговарях с президента на ЦСКА Робърт Гергов, за да му споделя идеята си. Той ми каза, че в началото на 90-та години България е биела с по 30-40 точки разлика Великобритания. Само че от тогава досега минаха 30 години. И тук може би ще шокирам всички, но в момента това е вторият най-популярен спорт след футбола. Той мина по популярност ръгбито. Вторият най-практикуван спорт сред младите хора.


Тук има българско момиче – Диана Найденова, наша бивша националка, която също работи в Англия и развива много добре отбори. Те се справят великолепно. И да благодаря на друга наша бивша националка Зоя Станоева, която ни свърза. Така че, с Диди се чухме няколко пъти и определено ще си сътрудничим, така че очаквайте интересни неща“, каза още журналистът.

Ивайло Даскалов е бивш баскетболист, юноша на ЦСКА и стига до първия отбор на „червените“. След това продължава школовката си в американски университет, играейки в колежанското първенство на САЩ. Той коментира и първия сезон на Александър Везенков в НБА.

„В НБА нещата са много различни. За мен сезонът за Везенков не е особено добър. Разбира се, за нашия баскетбол е добре, че той е там. Може би това беше един от най-безличните сезони в кариерата му, без да го обиждам, разбира се. Той имаше и голямото нещастие да се контузи. За първи път в кариерата си той беше контузен толкова дълго време. Аз минах през мелницата на колежанския баскетбол в Америка, не съм бил в топ университет, но бях в отбор, който беше в първа дивизия. Мога да кажа, че аз го разбирам много добре, защото американските треньори изключително много подценяват европейския баскетбол. Те подценяват европейските играчи. Те се държат с теб като абсолютен чужденец и ти си виновен за всичко. В България можем да се поучим от това, защото ние постиляме червения килим на чужденците още от Летище София. Там те карат да се чувстваш като чужденец. Това са тестовете, на които те подлагат американските треньори. И когато си сам и си далеч от дома, това може да те скапе“, каза още Даскалов.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна