Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на продажбите на дребно в ЕС през март, но при спад в България

Евростат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха изненадващо добър ръст през март 2024 г. след тяхното колебливо представяне през предходните три месеца, показват данни на Евростат.

Според официалната европейска статистика, продажбите на дребно в България обаче отбелязаха първо понижение от началото на годината.

През март продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,8% спрямо февруари, когато се свиха с 0,3%, а в целия Европейския съюз се повишиха с 1,2% след слабо свиване с 0,1% месец по-рано.

Повишение беше отчетено както при продажбите на хранителни стоки (с 1,2% в еврозоната и с 0,8% в целия ЕС), така и при продажбите на автомобилни горива (съответно с 2% и с 1,5%), докато продажбите на нехранителни стоки в еврозоната останаха на нивата от февруари, а в рамките на Европейския съюз се повишиха с 0,5 на сто.

Най-солиден ръст на продажбите на дребно беше отчетен в Полша (със 7,3%), Кипър (с 4,85) и Унгария (с 2%), докато най-солидно свиване на търговията на дребно беше регистрирано в Швеция (спад с 1,85), Малта (с 1,0%) и Австрия (с 0,8%).

Спрямо година по-рано продажбите на дребно се повишават през март в еврозоната с 0,7% след спад с 0,5% месец по-рано, като това е първата експанзия на търговията на дребно от септември 2022 г. насам, докато в целия ЕС нарастват с 2% след стагнация през февруари.

Продажбите на дребно в България се свиха през март с 0,6% спрямо февруари, когато се повишиха с 0,4%, като това е първото им понижение от декември 2023 г. насам. По-голям спад през март беше отчетено единствено в три други страни членки на ЕС (Швеция, Малта и Австрия), като аналогичен на българския спад при търговията на дребно беше регистриран в Испания и Словакия.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно в нашата страна се повишиха през март с 0,4%, но след ръст с 3,1% през февруари и след слабо понижение с 0,1% през януари, което беше първото свиване на търговията на дребно в нашата страна на годишна база от април 2023 г. насам.

Най-солиден растеж при продажбите на дребно през март спрямо година по-рано беше регистриран в Полша (скок с 14,8%), Люксембург (с 10,35) и Хърватия (с 8,9%), докато най-голям спад на търговията на дребно беше отбелязан с Белгия (спад с 4,6%), Естония (с 2,35) и Австрия (с 2,0%).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна