Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на индустриалното производство в Германия през март

Индустриалното производство в Германия се понижи през март по-слабо от очакваното и след два поредни месеца на солиден растеж, което е сигнал за все още колебливото съживяване на този важен за икономиката сектор в началото на годината, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство се сви през март с 0,4% спрямо февруари, когато нарасна с 1,7% (низходяща ревизия от предходна оценка за скок с 2,1%), докато прогнозите бяха за малко по-солиден спад с 0,6 на сто.

Това представлява първо понижение на производството от началото на 2024 г. след солидния подем през януари и февруари, като спадът беше в резултат на рязко намаляване на енергийното производство с 4,2% и на производството на потребителски стоки с 1,4%. В същото време производството на капиталови стоки се повиши с 0,1%, а в строителството беше отчетен подем с 1%.

Графика на индустриалното производство (на месечна база)


В рамките на трите месеца до края на март индустриалното производство обаче нарасна с 1,0% спрямо предходните три месеца до края на февруари.

Спрямо година по-рано производството в Германия продължава да се свива, отбелязвайки спад през март с 3,3% след понижение с 5,3% през февруари.

Ден по-рано немската статистика отчете спад с 0,4% през март и на индустриалните поръчки в Германия след тяхно понижение с 0,8% през февруари, но спадът има на годишна база (спрямо март 2023 г.) се забави до 1,9% от понижение с цели 8,8% през февруари.

Последните данни на Destatis показват, че индустриалният и промишлен сектор на водещата европейска икономика все още остават на нестабилна основа въпреки сигналите за известен подем в началото на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна