Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на град Петрич, където историята оживява

7
Националният парк-музей „Самуилова крепост”
Снимка: petrichhistorymuseum.bg

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през Средновековието тук се решава съдбата на Първото българско царство.

Огражден планина
На 15 км от Петрич, съвсем близо до границата ни с Македония, се намират останките от Самуиловата крепост, построена в периода 1009-1013 г., по времето на цар Самуил. Твърдината е свързана с една от най-големите трагедии в българската история. През 1014 г. при битката край днешното село Ключ византийският император Василий ІІ разгромява 15-хилядната войска на цар Самуил и ослепява пленените войници. При вида на скръбното шествие на осакатените войни, българският владетел получава сърдечен удар и умира, твърдят съвременниците му. Днес Самуиловата крепост е възстановена и превърната в национален парк-музей, който се посещава както от българи, така и от гости от съседните Македония и Гърция:

"Там природата е страхотна, можете да видите вековните явори и чинари и разбира се, да се запознаете от макет как точно е изглеждало укреплението на цар Самуил разказва Силвия Велчева, екскурзовод в историческия музей в Петрич. – Самият културно-исторически комплекс е открит през 1982 г. Първо се минава през живописен парк, след което посетителите могат да се запознаят с реплика на средновековна землянка, тъй като на място е имало 42-43 землянки, които са служели като лагер на цар Самуил. 

В комплекса е издигнат и 5-метров бронзов паметник на Самуил, изобразяващ царя в момента, в който вижда ослепените  си войни. В едната си той ръка държи скиптър, което означава, че България ще пребъде. 


Посетителите могат да се изкачат на възстановената наблюдателна кула, от която се разкрива величествена гледка към планините. Крепостта е част от мащабна укрепителна система, която се простира на повече от 8 км по склоновете на Беласица и Огражден."

Близо до Петрич, край местността Рупите, попадаме на внушителните останки от легендарния Хераклея Синтика, основан през IV век пр. н. ера. Градът е процъфтявал и под македонско и римско управление, в качеството си на важен търговски и културен център.

Хераклея Синтика
"Този обект в момента е в процес на консервация и реставрация. Хераклея Синтика е стар античен град, който е затрупан от две последователни земетресения. В историческия ни музей може да се види плочата, или по-точно нотариалният акт, който удостоверява, че това наистина е град Хераклея Синтика. Повече от 150 г. той е бил търсен на територията на съседна Гърция. Затова тази плоча е важна за нашето културно наследство" – казва  Силвия Велчева.

В подножието на някогашния вулкан Кожух, близо до Хераклея Синтика пък се намира къщата, в която пророчицата Ванга посрещала болните и хората в беда. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храма "Св. Петка". Впоследствие около нейната къща, която е превърната в музей, и църквата е обособен парк с редки дървесни видове, минерални извори, рекички и различни птици, които огласят района. Мястото притежава особена енергия.

Храмът „Света Петка” в местността Рупите
Вижте: 

Чуриловският манастир "Св. Георги" край село Гега, за който се предполага, че е основан през XIV век, е още едно духовно кътче, наситено с история и святост, сред запазената природа на Българския Югозапад. 

Стенопис в Чуриловския манастир
Наричат го още Манастира с дяволите. Вижте защо:

Снимки: Венета Николова, petrichhistorymuseum.bg


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна