Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската централна банка може да бъде оглавена за пръв път от жена

Централна банка на Испания
Снимка: Ройтерс

Испания може да се превърна в първата от четирите най-големи икономики в еврозоната, чиято централна банка да бъде ръководена от жена.

Монсерат Мартинес, понастоящем вицепрезидент на регулатора на ценни книжа CNMV, се смята за фаворит за заместник на досегашния управител Пабло Ернандес де Кос, когато мандатът му изтече в средата на юни, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса.

Другите кандидати за поста включват ръководителя на Института за финансова стабилност - Фернандо Рестой и настоящия заместник на Де Кос - Маргарита Делгадо, посочиха източниците на агенция, пожелали анонимност.

Позицията носи със себе си място в 26-членния Управителен съвет на Европейската централна банка, който определя лихвената политика на единния валутен блок и където 20-те шефове на националните централни банки са единствено мъже. Испанският премиер Педро Санчес има опит в защитаването на многообразието, назначавайки кабинет с повече жени, отколкото мъже.

Който и да поеме управлението, ще го направи точно когато ЕЦБ започне да обръща агресивната си политика на повишения на лихите, които приложи, за да овладее високата инфлацията, предизвикана отчасти от негативните ефекти от руската инвазия в Украйна. Докато последното заседание на ЕЦБ с участието на Де Кос на 5 и 6 юни трябва да потвърди първото намаляване на лихвените ставки, неговият приемник ще бъде въвлечен във все по-разгорещения дебат за това колко бързо и до каква степен да се смекчи настоящата прекалено затегната парична и лихвена политика.

Политиката може да играе голяма роля в процеса на подбор за нов шеф на Испанската централна банка. Вместо технократ, Санчес може да избере съюзник от управляващите си социалисти. Остава да се види и дали ще остане в сила традиционното разбиране, според което опозицията избира заместник-шефа на централната банка за нов гуверньор.

Блумбърг напомня, че премиерът Педро Санчес поднесе изненади при предишни назначения, като избра през миналата година Карлос Куерпо – чието име не се спрягаше по време на месеците на спекулации – за министър на икономиката.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна