Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 август

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

За инициативата си разказва джазменът Боби Вълчев

Боби Вълчев

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на световен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи  в Античния театър на град Пловдив.

Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова близки до реалните, че трудно можеш да ги различиш.

Музиката е много силна сама по себе си, но когато е в комбинация с тази божествена светлина, въздейства уникално, сподели той и разказа за зараждането на идеята.

"Всичко започна преди няколко години в Дубай. Имах поръчка да направя изненадващо годежно парти на една двойка. Сложихме роял и около него много свещи. И докато свирих, видях и усетих емоцията, която беше много силна. Получи се нещо много магично и си казах, че трябва да се повтори в по-голям мащаб", сподели Вълчев.

Така преди година се случва първият концерт отново в Пловдив, в местността под паметника на Альоша.

"На това  красиво, историческо място изключително много хора дойдоха и дори ме питаха "това ли е джазът", разказа музикантът.

След големия интерес на публиката, серията концерти продължава до днес.

"Тази серия от концерти бих искал да бъде на красиви исторически места, защото свещите и историята ни връщат назад във времето, когато е нямало електричество, но всичко е било пламък и всички тези гениални композиции, които слушаме до ден-днешен, са се създавали при тези условия", поясни Боби Вълчев.

По думите му е добре да се завърнем към тази романтика, която в наши дни сме позабравили, поради забързаното си ежедневие.

"Компютри, имейли, някак много дигитално стана всичко, а на мен ми се иска да върна хората към това усещане и истинско чувство на романтиката с този пламък и топлина във времето, което имаме с близките си - допълва джазменът. - За мен Античният  театър е едно място само по себе си магично, и без свещи. Когато попитах моят тим колко свещи ще са необходими за концерт там, отговорът бе 15 хиляди, след което се заинтересувахме и разбрахме, че в световен мащаб са се правили концерти най-много на 16 хиляди свещи. Тогава си казах ами нека направим нещо хубаво за България и да влезе в рекордите като номер едно", разкри Боби Вълчев.

Концертът, в който ще бъде поставен рекорд със 17 хиляди свещи, ще се състои в не твърде далечния 9 август 2024 г.
На сцената на Античния театър заедно с Боби Вълчев ще се качат и музикантите от Биг Бенд Пловдив, които ще изпълнят джаз хитове в интересни нестандартни аранжименти, сред тях и някои по-класически, разкри Боби Вълчев, като самият той ще свири на пиано и тромпет.

Чуйте още за всичко предстоящо около него в разговора на Роман Михайлов.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна