Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръчва мерки за борба с фалшифицирането

И за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането. Сложни думи за важни действия. Европейската комисия (ЕК) прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането и за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост. Препоръката е известна като инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането и цели да насърчи сътрудничеството между носителите на права, доставчиците на услуги и правоприлагащите органи. 

Това са политически инициативи за борба с проблема чрез въвеждане на специфични инструменти за повишаване на капацитета на бизнеса и способността му да защитава по-добре своите нематериални активи, включително срещу киберкражби, поясняват от ec.europa.eu.

След приемането на препоръката – в рамките на три години, ЕК ще прави оценка на въздействието ѝ и ще реши дали са необходими допълнителни мерки. 

Комисията предприема тези действия като отговор на нарастващите заплахи от фалшифициране и пиратство, които представляват значителни рискове за иновациите, инвестициите и зеления преход на единния пазар

Според ново проучване на EUIPO (службата на ЕС за интелектуална собственост), цитирано от БТА, европейските производители на дрехи, козметични продукти и детски играчки губят по около 16 млрд. евро годишно от нереализирани продажби заради търговията с фалшиви стоки. 

Разпространението на артикули, които имитират известни марки, е довело до загубата на около 200 000 работни места, като най-много те са в текстилния сектор – 160 000. Данните се базират на ситуацията в периода 2018 – 2021 година. 

Най-засегната от търговията с фалшиви стоки е била текстилната индустрия в ЕС, загубите се оценяват на 12 млрд. евро годишно, или 5,2% от общия оборот в сектора. Кипър е била най-потърпевшата страна от ЕС заради производството и разпространението на дрехи имитация на известни марки.

Козметичният сектор е загубил 3 млрд. евро от нереализирани продажби, най-засегнати са френските производители. 

При детските играчки щетите се изчисляват на 1 млрд. евро, а най-големият губещ е Германия.  


Фалшифицирането е проблем, който надхвърля луксозните стоки, простира се от стоки за ежедневна употреба като храни, козметика и текстил до основни резервни части за вятърни турбини, влакове и самолети

Фалшивите продукти съставляват близо 6% от целия внос в ЕС през 2019 г., възлизащ на 119 милиарда евро, въздействието върху икономиката е значително, причинявайки смущения в бизнеса, нестабилност на работните места и икономически загуби за европейските предприятия, особено за малките и средните (МСП), в Евросъюза. Фалшифицирането също така застрашава безопасността на потребителите, общественото здраве и околната среда

Правата върху интелектуалната собственост играят значителна роля в икономиката на ЕС, като дейностите, включващи интелектуалната собственост, представляват почти 50% от БВП на ЕС и осигуряват почти 40% от заетостта. 

Препоръката се състои от стратегически инициативи и засилване на прилагането на правата върху интелектуалната собственост.

1.  Насърчаване на сътрудничеството, координацията и споделянето на информация.

2.  Усъвършенстване на процедурите за прилагане на интелектуалната собственост.

3.  Адаптиране на IP практики към интелектуалната собственост и виртуални светове.

4.  Осигуряване на малките и средни предприятия с инструменти за по-добра защита на техните нематериални активи.

5.  Насърчаване на осведомеността относно интелектуалната собственост, обучението и образованието сред всички съответни заинтересовани страни. 


Към кого е насочена препоръката?

Тя е адресирана до държавите членки, органите за надзор на пазара, митниците, полицията и прокуратурата, икономическите оператори в ЕС, по-специално притежателите на права и доставчиците на посреднически услуги като пазари, доставчици на социални медии, доставчици на транспортни и логистични услуги, доставчици на платежни услуги и доставчици на имена на домейни. Препоръката се отнася и до малките и средните предприятия.

Ключови действия: 

  • Определяне на единно звено за контакт по въпросите на прилагането и разширяване на използването на съществуващите инструменти, като например портала за прилагане на интелектуална собственост, предоставен от Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO). 
  • Насърчаване на подписалите Меморандума за разбирателство относно продажбата на фалшифицирани стоки в интернет да търсят статут на доверен подател на сигнали съгласно Законодателния акт за цифровите услуги, като по този начин се гарантира, че им се дава приоритет при подаването на уведомления за незаконно съдържание. 
  • Адаптиране на процедурите за противодействие на новите практики на фалшифициране, справяне с проблеми като огледални уебсайтове с динамични разпореждания, оптимизиране на обмена на информация в съдебните производства и осигуряване на подходящо обезщетение за вреди, включително материални и морални вреди.
  • Насърчаване на използването на алтернативно разрешаване на спорове за всички спорове в областта на интелектуалната собственост, като се предлага икономически ефективен и ефикасен вариант, особено за трансгранични спорове и малките и средните предприятия.
  • Да преразгледа и евентуално да увеличи максималните санкции за тежки престъпления срещу интелектуалната собственост.
  • Оправомощаване на органите за надзор на пазара за по-нататъшно откриване и борба с фалшифицирането.
  • Разработване на практики, насочени към по-бързо, по-евтино и по-екологично съхранение и обезвреждане на фалшификати.
  • Адаптиране на практиките в областта на интелектуалната собственост към изкуствения интелект и виртуалните светове, като се използва блокова верига за проследяване на веригата на доставки и системи за разпознаване на съдържание с цел откриване на фалшифициране и пиратски стоки.
  • Интегриране на съдържанието на интелектуалната собственост в националните програми за обучение и образование, особено в областта на правоприлагането и бизнес обучението. 

Ключови инструменти, предложени от ЕК:

  • В рамките на Фонда за малките и средните предприятия — инициатива на Комисията, изпълнявана от EUIPO — нова услуга, наречена "ваучер за прилагане на интелектуалната собственост за сканиране на интелектуална собственост", възстановява разходите, направени от малките и средните предприятия, които търсят първоначален съвет от експерти за това как да упражняват правата си в случай на нарушение на препоръката или как да избегнат нарушаването на правата върху интелектуалната собственост на друго дружество.
  • Комисията ще разработи инструментариум за предотвратяване на киберкражбите, който предоставя материали за повишаване на осведомеността и обучения. Това ще помогне на малките и средните предприятия да предотвратяват или реагират на кибератаки (напр. хакерски атаки) срещу търговски тайни.
  • Комисията в тясно сътрудничество с промишлеността и държавите членки ще разработи контролен списък с насоки за това как малките и средните предприятия могат да използват изкуствен интелект, без да компрометират нематериалните си активи. 

Препоръката насърчава държавите-членки да гарантират, че в контекста на процедурите за прилагане на правата върху интелектуалната собственост притежателите на права могат да получат подходяща информация, свързана с нарушителите, и подходящи щети за компенсиране на действително причинените вреди, допълват от ec.europa.eu. Тя също така подобрява сътрудничеството и обмена на информация между всички съответни правоприлагащи органи. И включва търсене на начини за осигуряване на по-бързо, по-евтино и по-екологично съхранение и унищожаване на стоките, които са в нарушение. 

Препоръката има за цел да повиши информираността за новите технологии, да насърчи добрите практики и да подчертае възможностите, предоставени от тези технологии. Това означава да се препоръча използването на блокчейн и цифров паспорт на продукта, за да се увеличи проследимостта на веригите за доставки за автентични продукти. Препоръката предлага използването на системи за разпознаване на съдържание и машинно обучение за откриване на фалшиви и пиратски продукти онлайн. Съсредоточавайки се върху защитата и зачитането на правата на интелектуална собственост във виртуални светове и други онлайн среди, Комисията ще започне диалог със заинтересованите страни за наблюдение и справяне с възможни предизвикателства пред защитата на търговски марки и дизайни във виртуални светове.  


Как ще се възползват малките и средни предприятия от препоръката? 

Препоръката призовава малките и средни предприятия и държавите членки да се ангажират с новия ваучер за принудително сканиране на интелектуалната собственост в рамките на Фонда за малките и средни предприятия, прилаган от EUIPO. Този нов ваучер за прилагане позволява на тези предприятия да получат първоначални експертни съвети за това как да наложат своите права на интелектуална собственост и да избегнат нарушаването на правата на интелектуална собственост на други.

Препоръката насърчава малките и средни предприятия да използват предстоящия набор от инструменти за предотвратяване на киберкражби, който ще съдържа обучителни и информационни материали.

Препоръката  призовава индустрията и експертите да подкрепят допълнително ЕК в усилията ѝ да предостави на малките и средните предприятия контролен списък за изкуствен интелект, който да ги оборудва с насоки и стратегии за защита на техните нематериални активи и да се гарантира отговорно използване на системите за изкуствен интелект в бизнес пейзаж в ЕС.  


Как препоръката цели да подобри борбата срещу престъпленията срещу интелектуалната собственост? 

При липсата на хармонизиран подход на ЕС за наказателни санкции в тази област препоръката насърчава държавите членки да преоценят дали наличните наказателни санкции за най-тежките форми на умишлено фалшифициране и пиратство, извършени в търговски мащаб от престъпни организации, са подходящи настроен на подходящо ниво. Това означава да се провери дали съществуващите санкции, предвидени на национално ниво, са достатъчно строги, за да осигурят възпиращ ефект. 

Държавите членки се насърчават да извършват в съответствие с приложимите правила финансови разследвания на престъпления, свързани с правата върху интелектуалната собственост, и да прилагат стратегията за разследване "следвай парите", когато това е възможно и подходящо. 

Държавите членки се насърчават да осигурят пълна или частична специализация на звената, отговорни за разследването и наказателното преследване на престъпления, свързани с правата върху интелектуалната собственост, в техните компетентни правоприлагащи органи и прокуратури. 

Как препоръката има за цел да насърчи осведомеността и образованието относно интелектуалната собственост?

Препоръката се застъпва за обучение в националните учебни програми в училищата и университетите, като се гарантира, че настоящите и бъдещите новатори са наясно как да защитават и налагат своите права върху интелектуалната собственост. Освен това се насърчава предоставянето на професионално обучение по интелектуална собственост на всички национални органи, които се занимават с фалшифицирането, за да им даде възможност да идентифицират и да се борят с дейностите, нарушаващи интелектуалната собственост.


снимки в текста: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени