Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят да ограничат достъпа на Китай до софтуер с ИИ, използван в приложения като ChatGPT

Администрацията на президента Джо Байдън е готова да отвори нов фронт в усилията си да защити от Китай изкуствения интелект (ИИ или AI) на САЩ, като обсъжда планове за поставяне на ограничения около най-модерните модели на ИИ, основният софтуер на системите за изкуствен интелект като ChatGPT, казаха източници, цитирани от Ройтерс.

Министерството на търговията обмисля нов регулаторен натиск за ограничаване на износа на патентовани или затворени ИИ модели, чийто софтуер и данните, върху които се обучава, се пазят в тайна, посочиха източниците на агенцията.

Всяко подобно действие би допълнило поредица от мерки, въведени през последните две години, за блокиране на износа на сложни ИИ чипове за Китай в опит да се забави развитието на Пекин на авангардна технология за военни цели. Въпреки това ще бъде трудно за регулаторите да бъдат в крак с бързото развитие на индустрията.

Министерството на търговията на САЩ и Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар от страна на Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в момента нищо не спира гиганти в областта на изкуствения интелект в САЩ като OpenAI, подкрепяна от Microsoft, Google DeepMind на компанията майка Alphabet и конкурента Anthropic, които са разработили някои от най-мощните ИИ модели със затворен код, да ги продават на почти всеки по света, без това да налага държавен надзор.

Изследователи от правителството и частния сектор се притесняват, че противниците на САЩ могат да използват моделите, които добиват огромни количества текст и изображения, за да обобщават информация и генерират съдържание за извършване на агресивни кибератаки или дори за създаване на мощни биологични оръжия.

За да разработят контрол върху износа на AI модели, източниците на Ройтерс казаха, че САЩ могат да се обърнат към прага, съдържащ се в изпълнителна заповед за изкуствения интелект, издадена миналия октомври, която се основава на количеството изчислителна мощност, необходима за обучение на ИИ модел. Когато този прага бъде достигнат, разработчикът трябва да докладва своите планове за развитие на AI модел и да предостави резултатите от теста на Министерството на търговията.

Този праг на изчислителната мощност може да се превърне в основа за определяне на ИИ моделите, които ще бъдат обект на ограничения за износ, според двама американски служители и друг източник на Ройтерс, информиран за дискусиите. Те отказаха да бъдат назовани, тъй като подробности не са оповестени публично.

Ако се използва подобен праг, той вероятно ще ограничи износа само на AI модели, които все още не са пуснати, тъй като се смята, че никой все още не е достигнал прага, въпреки че Gemini Ultra на Google е смята, че е близо до него, според EpochAI, изследователски институт, проследяващ тенденциите в ИИ.

Фактът, че такъв ход се обмисля, показва, че правителството на САЩ се стреми да запълни пропуските в усилията си да осуети амбициите на Пекин в областта на ИИ, въпреки сериозните предизвикателства пред налагането на мощен регулаторен режим върху бързо развиващата се технология.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна