Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за доверие започва: Политиците срещу недоволните граждани на София

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

От утре започва предизборната кампания. За пръв път предсрочни парламентарни избори ще се проведат заедно с европейски.

Столицата София отново ще излъчи най-много представители в националния парламент - 46. 19 от тях в 23 МИР, 13 - в 24-ти и 14 - в 25-ти.

Прекарахме 9 месеца в сглобка - понасяха се, ръмжаха си, дори се обичаха. После ротацията се провали и дойде ред за отмъщение. А през цялото време от опозицията яростно критикуваха и жадуваха за реванш. Така стигнахме до поредния предсрочен вот - шести за има-няма три години.

По правило подреждането на листите в столицата е представително за съотношенията в партиите. Новите лица на ГЕРБ – юристката Рая Назарян и бившият председател на СОС Георги Георгиев, изместват в 24-ти и 23-ти район съответно по-опитните - Тома Биков и Румен Христов, които отиват в Силистра и Монтана.

Традицията лидерската битка да се води в 25-ти район отново не е спазена само от ПП-ДБ и ДПС. Там водачи на листи са съответно Христо Петров-Ицо Хазарта и зам.-председателят на Движението и бивш екоминистър Станислав Анастасов. Но Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Слави Трифонов, Ваня Григорова от "Солидарна България", бившият главен прокурор Иван Гешев от "Граждански блок", Радостин Василев - МЕЧ, че дори и Васил Божков с новата си партия "Център" ще се сблъскат именно на този водещ се за по-ляв и работнически столичен район. На този терен в политиката се връща и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова - втора след лидера Борисов.

Съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов ще водят столични листи, но в 23-ти и 24-ти МИР. След тях за депутатско място ще се борят друг от съпредседателите Атанас Атанасов и знаковото лице Лена Бориславова.

В София водачески места, освен за лидерите, са запазени за ключови фигури в партиите. За "Възраждане" Цончо Ганев и Петър Петров, за ИТН - Ивайло Вълчев, водач на евролистата, и Павела Митова, за БСП - Христо Проданов и Георги Свиленски.

Втората интрига - освен битката за надмощие между екс партньорите в управлението след скандалите с пачки, пудели и фалшифицирани подписи, е вляво. Освен Григорова, сили с партията-майка ще мерят Татяна Дончева и Михаил Миков от "Левицата" и Мая Манолова, вече от "Солидарна България".

Недоволните политици ще се сблъскат с недоволните граждани на София. Парадоксално - но решилите да не гласуват са по-борбено настроени от умуващите за кого да гласуват.

Битката за доверие започва от утре.

С какви настроения се разделиха водещите политици в края на 49-я парламент и какви са нагласите на столичните избиратели, традиционно смятани за по-дясно настроени, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени