Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски назначи официално Залужни за посланик във Великобритания

Валерий Залужни
Снимка: АП/БТА

Украинският президент Володимир Зеленски назначи днес бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни за посланик в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Указът беше публикуван на президентския уебсайт.

Киев няма посланик в Лондон, откакто Зеленски уволни бившия пратеник на страната Вадим Пристайко през юли 2023 г., след като той публично разкритикува президента.

Валерий Залужни ръководеше украинската армия от нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. до уволнението му през февруари тази година. Той беше заменен от ген. Олександър Сирски.

В постановлението се посочва, че Залужни е освободен "от военна служба по здравословни причини" и запазва "правото си да носи военна униформа". Указът е с дата 8 май.

Залужни се радва на широка популярност както сред военните, така и сред населението, отбелязват информационните агенции. Той служи във въоръжените сили на Украйна от 1993 г., когато започва обучението си във военната академия в Одеса.

Уволнението на Залужни от поста главнокомандващ предизвика сътресения във висшите кръгове на въоръжените сили на Украйна. То последва седмици на напрежение и спекулации за възможни разногласия между президента и неговия висш командир.

Днес украинският парламент гласува и отстраняването на двама министри, изиграли важна роля за икономиката на Украйна във военно време. 

Вицепремиерът по въпросите на възстановяването на Украйна и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков наблюдаваше изпълнението на програмата за възстановяване и подкрепяше усилията за създаване на черноморски морски път по време на фактическата руска блокада.

Кубраков беше отстранен от поста на фона на плановете за разделяне на влиятелното му министерство на два отделни ресора, съобщиха депутати.

Кубраков написа във Фейсбук, че уволнението му не е било обсъдено с него преди гласуването и че не му е била дадена възможност да защити работата си пред парламента.

Депутатите приеха и оставката на земеделския министър Микола Солски, който я подаде през април, след като срещу него бяха повдигнати обвинения за незаконно придобиване на държавна земя. 44-годишният бивш министър отрича обвиненията. 

В момента в правителството има пет вакантни министерски позиции, каза депутатът от опозиционната партия "Европейска солидарност" Олексий Гончаренко.

Засега няма информация кой ще замени двамата министри.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени