Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айк Мнацаканян е третият ни борец с олимпийска квота

Снимка: БФ Борба

Айк Мнацаканян стана третият български борец с квота за Олимпийските игри в Париж, след като националът в категория до 77 кг класически стил спечели три драматични победи на последния квалификационен турнир в Истанбул, Турция. Той последва Семьон Новиков и Биляна Дудова, които спечелиха квотите съответно на световните финали през септември и на първия квалификационен турнир през миналия месец.

Мнацаканян започна с победа с 3:1 срещу испанеца Маркос Санчес-Силва, след което се изправи срещу унгареца Золтан Левай. Българинът и световният вицешампион си размениха по една точка на старта, а в последствие Мнацаканян записа още една и спечели с 2:1.

На четвъртфиналите Мнацаканян се изправи срещу Паулиус Галкинас. Българският национал удържа атаката на литовеца от партер в първата част и я завърши с точка пасив, а във втората изравни за 1:1, но също не успя да пренесе съперника. Мнацаканян обаче взе предимство по критерий и го задържа до края за класиране на полуфиналите - в случая директна схватка за олимпийска квота.

Досущ като до този момент в турнира, Мнацаканян остана непоклатим на партер и в срещата с Лю Рюи. Китаецът се оттегли на почивка с точка преднина и българският национал получи правото да атакува втори, което изравни резултата при 1:1. Мнацаканян отново поведе по критерий и отново запази преднината си с последна точка, печелейки третата олимпийска квота за българската борба.

По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени