Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицкоски: До 28 май ще осигурим парламентарно мнозинсттво

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че партията му ще осигури парламентарно мнозинство от 61 депутати до 28 май, предава БГНЕС.

До тази дата трябва да бъде сформиран новият македонски парламент.

Мицкоски подчерта, че е "първият, който иска да види страната си в ЕС" и добави: "Не приемам ултиматуми, с които македонският народ ще плати за грешките на някои неразумни политици."

"Трябва да покажем характер, ако искаме да ни уважават, а не да ни подчиняват", каза още той.

Вече има заявки от депутати, които смятат да подкрепят новото правителство, добави Мицкоски.

"Спечелихме малко над 436 000 гласа или 58 депутата. Нещо невиждано досега с такава избирателна активност и такъв процент спечелени гласове от партия, която е била в опозиция. Този исторически резултат много трудно ще се повтори в бъдеще", заяви Мицкоски в интервю за Канал 5.

Той потвърди, че коалицията на досегашната албанска опозиция "Вреди" на Арбен Таравари ще бъде основен коалиционен партньор. Мицкоски определи формацията за" истинския представител на албанската общност в страната" и добави, че "всеки, който уважава предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ, е добре дошъл в бъдещото правителство".

"Със спечелването на 107 000 гласа коалиция "Вреди" потвърди доверието като надежден партньор на бъдещото правителство, което ще бъде ръководено от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция "Вашата Македония". Ще дадем шанс на всички, въпреки че не очаквам Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) да приеме новите политики на правителството. Али Ахмети се обгради с грешни хора, така че е негова отговорност да отиде в опозиция. Ние обаче се нуждаем от 80 депутати в парламента за системни реформи и затова ще дадем шанс на всички", посочи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Той подчерта, че демографията и раждаемостта ще бъдат голямо предизвикателство за новото правителство. Мицкоски заяви реформи в министерствата и прехвърляне на отговорности от едно министерство на друго. В новия кабинет няма да има министри без ресор.

Утре, 10 май, ще се проведе среща с коалиционните партньори във "Вашата Македония", на която ще бъдат обсъдени предложенията за бъдещото управление.

"Неформална комуникация с потенциалния коалиционен партньор "Вреди" съществуват и сега, но първо трябва да имаме срещи с коалицията "Вашата Македония" и да изберем хора, които ще преговарят. За тях трябва и одобрение от партийните органи", посочи Мицкоски и добави, че не желае да води преговори под натиск и ултиматуми, а с диалог и аргументи.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени