Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания: Сливането на банките BBVA и Sabadell може да навреди на конкуренцията

Испанският икономически министър Карлос Куерпо коментира евентуалното сливане на BBVA и Banco Sabadell
Снимка: antena3.com

Испанският министър на икономиката Карлос Куерпо подчерта в петък, че евентуалното сливане на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) и Banco Sabadell ще има потенциален "вреден ефект върху конкуренцията, който може да се отрази негативно на потребителите".

Говорейки за предаването Espejo Publico на испанската телевизия Antena3 относно т.нар. "враждебна" оферта на BBVA за придобиването на Sabadell, Куерпо каза, че този ход може да означава "крачка назад във финансовото приобщаване и стабилността на пазара".

Министърът посочи, че значението на присъствието на Banco Sabadell в селските райони, както и в регионите на Каталуния и Валенсия, предполага, че ако предложението за нейното поглъщане от BBVA остане в сила, могат да бъдат засегнати както малките и средни предприятия, така и заетостта.

Снощи Sabadell изпрати писмо до испанския надзорен банков орган, обвинявайки BBVA в нарушаване на режима на търговото предлагане и добавяне в документите на "непълна информация, която може да повлияе на пазара".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна